Jag har ett ögontryck som ibland rusar i höjden med 10 enheter för att efter några dagar ha gått ner

11 mars

Jag har ett ögontryck som ibland rusar i höjden med 10 enheter för att efter några dagar ha gått ner detta igen. Nu vill min ögonläkare fotografera synnerven och mäta tjockleken på hornhinnan. Detta för att få en bättre bild av ögat. Men vilken är vinsten med dessa undersökningar rent konkret. Vilken nytta kan man ha och om något avviker från det normala kan man göra något åt det. Jag är 73 år och eftersom jag är elöverkänslig så blir jag väldigt dålig av alla form av röntgen och ultraljud för att inte tala om elmiljön på själva kliniken.

Undersökningarna används som en del i utredningen av glaukom. Resultatet av dessa undersökningar, och kanske fler undersökningar som tex synfältsundersökning, visar om du har glaukom eller risk att få glaukom. Om du har glaukom så kan man behandla med trycksänkande behandling och man börjar oftast med ögondroppar i så fall. Så jag håller med din läkare om att det finns skäl att göra undersökningarna.

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet