Om man har glaukom bara på ett öga med synfältsbortfall men är fullt seende utan synfältsbortfall me

27 augusti

Om man har glaukom bara på ett öga med synfältsbortfall men är fullt seende utan synfältsbortfall med det andra, hur är det med körkortet då?

Det räcker för att uppfylla synkraven för bil och motorcykekörkort (A & B körkort) om synskärpan på det sämre ögat är minst 0,1. För buss och lastbilskörkort (C&D körkort) gäller andra synfältkrav, så hur synfältskadan på ögat med glaukom ser ut avgör om man uppfyller dessa körkortskrav eller inte. Man måste se den specifika synfältsundersökningen för att kunna svara på det. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet