Har använt Xalatan under säkert 10 år. Men då min ögonläkare pensionerats sig och de som tagit över

2 augusti

Har använt Xalatan under säkert 10 år. Men då min ögonläkare pensionerats sig och de som tagit över i stort uttryckte det som att jag inte hade glaukom och inte skrev ut nya Xalatan så började jag slarva med dropparna jag hade kvar. Nu har jag varit där igen och det var ytterligare annan doktor, efter en synfältsundersökning så fick jag Timosan att droppa i ögat på morgonen. Jag fick problem med krypningar och stickningar i bröst, armar och fingrar och slutade då med dem. Nu har jag fått Ganfort istället men ser att det är betablockerare även i dessa droppar. Min fråga är om det går att använda Xalatan, som fungerat tidigare under alla år? Tillsammans med någon annan droppe som inte innehåller betablockerare?

Om du inte har haft problem med Xalatan tidigare så borde det fungera att du fortsätter att använda dem. Men trycksänkningen måste bli tillräckligt stor. Det kan vara så att läkarna trodde att Xalatan inte haft tillräcklig effekt och därför bytte ögondroppe, men att det berodde på att du inte har använt dem ordentligt. Prata med en läkare på din mottagning så kan ni troligen prova med Xalatan igen, den går också att kombinera med andra droppar utan betablockerare.

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet