Jag har i 2 års tid fått ögonen kontrollerade (2 ggr/år) av ögonläkare p g a risk för att utveckla g

24 april

Jag har i 2 års tid fått ögonen kontrollerade (2 ggr/år) av ögonläkare p g a risk för att utveckla grön starr. Vid besök i dag aktualiserade läkaren att jag eventuellt bör börja med medicinering för detta. Läkaren säger att synnerven i båda ögonen inte ser bra ut, tvärt om riktigt illa, men såväl tryck som synfält är oförändrat i förhållande till tidigare undersökningar. Mej veterligen så är det ingen annan i släkten som har eller har haft dessa symptom. Jag fick rådet att fundera över detta och ev fråga andra om råd, och det gör jag nu. Om åldern har någon betydelse så vill jag tala om att jag fyller 72 år i år. Till sammanhanget kan höra, att jag använde betablockerare under ca 10 års tid pga hjärtproblem (fladder). Det slutade jag med för ca 10 år sedan.

Det är svårt att svara på frågan när jag inte vet hur synnerverna, synfält eller tryck ser ut. Det är ju din ögonläkare som vet hur de här undersökningarna ser ut, så det måste ändå vara han eller hon som bestämmer eller ger dig ett väl underbyggt råd. Generellt kan jag säga att finns det förändringar och man överväger att behandla trycket så tycker jag att du ska göra det. Finns det skador på synnerven eller på synfält så bör man sänka trycket. Det påverkar inte att du har behandlat med betablockerare tidigare. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet