Jag är 44 år och har en mamma som har glaukom och en mormor som också hade det. Nu vill min mamma at

24 april

Jag är 44 år och har en mamma som har glaukom och en mormor som också hade det. Nu vill min mamma att jag ska börja göra ögonbotten kontroll för hon är så orolig. Det enda jag gjort hittills är att jag bett min optiker mäta trycket. Han gör det genom en "luftpuff" mot ögat och skrattar och säger att det inte är någon fara - jag är för ung än. Ska jag nöja mig med ögonpuffen eller ska jag lyda min mors råda och uppsöka Ögonmottagningen Östersunds sjukhus eller min vårdcentral?

Vid din ålder är risken fortfarande liten att du ska utveckla glaukom, men risken ökar med åldern. En tryckmätning med sk luftpuff är oftast tillräcklig. Men ska man vara säker på att det inte är eller finns risk för glaukom så ska man göra en ögonbottenundersökning eller synfältsundersökning. Dessa undersökningar gör man inte på vårdcentral utan det måste göras på ögonmottagning/hos ögonläkare. En del optiker utför dessa undersökningar. Om du har möjlighet att göra det i den offentliga vården i ditt landsting vet jag inte, varje landsting bestämmer självt vilka förebyggande undersökningar som man erbjuder. Om du inte kan få de undersökningarna i den offentliga vården så kan du själv bekosta undersökningarna hos ögonläkare eller hos optiker som erbjuder dessa undersökningar. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet