Jag skriver å min mors vägnar som är 89 år gammal. Hon har både grön och grå starr samt förhöjt tryc

11 oktober

Jag skriver å min mors vägnar som är 89 år gammal. Hon har både grön och grå starr samt förhöjt tryck på ögonen. Behandlas med Taflotan för detta. Har även betablock (högsta möjliga dos) mot hjärtflimmer. Har de senaste veckorna vaknat mitt i natten av ljusfenomen i form av ett nät som sänker sig över ögonen och som så småningom tonar bort. Hon tycker detta är mycket obehagligt. Vid telesamtal med St Eriks tyckte sköterskan att det inte var ngn fara och att hon inte behövde uppsöka sjukhuset pga dessa "skuggor". Min mor försökte förklara att det inte var några skuggor utan dessa nätfenomen men nådde inte fram till sköterskan. Vad göra, tycker du?
Det är svårt att säga vad dessa fenomen beror på, man skulle behöva lite mer information. Så jag tycker hon ska ringa igen till den mottagning som hon brukar ha kontakt med och diskutera fenomenet igen. Hon får beskriva hur obehagligt hon tycker att det är. Och om sköterskan inte tycker att det behövs någon extrakontroll ska din mor få en förklaring om varför det inte behövs och kunna få besked så att hon känner sig lugnare.

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet