När bör mina söner börja kontrollera trycket? Både jag och min far har grön starr med högt tryck och

27 november

När bör mina söner börja kontrollera trycket? Både jag och min far har grön starr med högt tryck och många mediciner!

Det finns en viss ökad risk för glaukom om man har det hos flera släktingar som för dina söners del. Någon exakt gräns då det är lämpligt att börja mäta trycket finns inte, men en rekomendation brukar vara att börja mäta vid 45-50 års ålder. I vissa landsting kan man få trycket mätt inom ögonsjukvården, men i många landsting så hänvisas till optiker för regelbunden ögontryck mätning. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet