Mitt ögontryck var 24 resp 20 Kl 15.00. Dagen efter var det 15 resp 14 Kl 09.00. Jag tar Xalatan dro

7 november

Mitt ögontryck var 24 resp 20 Kl 15.00. Dagen efter var det 15 resp 14 Kl 09.00. Jag tar Xalatan droppar Kl 23.00. Vilken tidpunkt är det bäst att ta dropparna?

Xalatan tar man en gång/dag, det räcker för att ge en jämn trycksänkning över hela dygnet. Men det innebär inte att trycket kommer vara precis lika vid olika tidpunkter, för alla har en variation av ögontrycket över dygnet. Xalatan rekommenderas att man ska ta på kvällen för att få ett så jämnt ögontryck över dygnet som möjligt. Det spelar ingen roll om man tar det tex kl 22 eller kl 23, men man ska ta dem vid ungefär samma tid varje dag för att få bäst effekt. Så jag tycker det låter utmärkt att ta det kl 23 som du gör. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet