Min 25-årige son har plötsligt fått diagnosen glaukom. Han gick av en händelse till en optiker som u

5 november

Min 25-årige son har plötsligt fått diagnosen glaukom. Han gick av en händelse till en optiker som upptäckte att han hade alldeles för högt tryck i båda ögonen ca 27-29. Varpå han hänvisade min son  till akuten som sedan hänvisade honom till ögonkliniken. Läkaren konstaterade då att min sons synnerv ej var skadad men att trycket var alldeles för högt . Läkaren skrev ut ögondroppar som har sänkt trycket. Min mamma blev vid dryga 50 år blind på ena ögat pga glaukom. Mina frågor är: Är det helt säkert att det är just glaukom? Måste sonen ta droppar resten av livet? Kan man få ut något från försäkringsbolaget?

För att säkert kunna säga att det är glaukom så ska man utöver att mäta trycket undersöka ögonbotten inklusive en bedömning av synnerven. En synfältsundersökning eller annan sk objektiv ögon undersökning ska man också göra. Om din son fått besked om att det rör sig om glaukom så skulle jag tro att dessa undersökningar är utförda, hör annars med den ögonmottagningen där han är undersökt. Det kan annars vara ett tillstånd som kallas Okulär hypertension. 

Är det ett högt ögontryck så brukar man oftast behöva behandla för att sänka ögontrycket. Den vanligaste behandlingen är ögondroppar som man i så fall oftast behandlar med hela livet. Vissa andra behandlingar finns, som tex laserbehandling men det är inte säkert att man vill behandla med laser hos en så pass ung person. Om man kan få ut något från föräskringsbolag kan jag inte svara på, det får ni höra med försäkringsbolag där ni har försäkringar. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet