Jag har tryck 22 i bägge mina ögon och går regelbundet på kontroller för detta. Ingen synförsämring

7 november

Jag har tryck 22 i bägge mina ögon och går regelbundet på kontroller för detta. Ingen synförsämring har upptäckts, och jag tar inga droppar. Nu undrar jag om det är möjligt för mig att bära linser eftersom jag ibland tycker att mina läsglasögon är till besvär. Det vore skönt att ha linser i styrka 1 - 1.5 t ex för att slippa glasögonen ibland. Skulle det kunna påverka min syn negativt?

Ett tryck på 22 kan hos många personer vara normalt, speciellt om man som hos dig inte har sett någon synskada. Eftersom du inte behöver ta ögondroppar så bör det inte vara någon fara att använda kontaktlinser. Ta kontakt med en optiker så bedömer han/hon om det fungerar med kontaktlinser, det är fler saker som man måste ta hänsyn till. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet