Jag har förhöjt tryck i mina ögon och får ögondroppar att ta. Men problemet är biverkningar så nu ha

6 november

Jag har förhöjt tryck i mina ögon och får ögondroppar att ta. Men problemet är biverkningar så nu har jag fått laserbehandling. Om detta inte sänker trycket, så föreslås operation. Min fråga är. Vilka risker finns med EN operation, blir trycket lägre och varaktigt OCH BESTÅENDE?.

Operation ger en trycksänkning men det går inte att säga hur länge effekten sitter i. Ibland blir trycket lågt resten av livet, ibland i några år. Man kan också behöva komplettera med en ögondroppe för att få tillräckligt lågt tryck, och även om man har svårt att tåla droppar som i ditt fall så kan det finnas en droppe som man tål och kan därmed klara att få ett tillräckligt lågt tryck. En operation vid glaukom gör man för att sänka ögontrycket precis som all annan behandling vid glaukom. Operation använder man när annan behandling inte ger tillräcklig trycksänkande effekt, eller att man inte tål ögondroppar. Så i ditt fall låter det som att man inte har så mycket att välja på om inte laserbehandling ger tillräcklig effekt. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet