Ja har glaukom i vänster öga som jag medicinerar och går

22 november

Jag har glaukom i vänster öga som jag medicinerar och går på koll varje halvår för. Vid de 2 senaste gångerna har trycket varit 23 vid ena tillfället och 24 vid den senaste kollen i högra ögat, men jag fick ingen medicin för det. Hur länge kan jag ha så utan att synnerven förstörs, som det gjort på vänster öga? För det är väl högt tryck som påverkar synnerverna?

Som jag skrivit i tidigare svar så är det olika för olika personer vilket ögontryck som är farligt. För en del personer kan ett tryck på 24 vara normalt, för en annan person kan det vara alldeles för högt och skada synnerven. Så man måste följa synnervens utseende och synfält för att veta hur känslig din synnerv är och vilket tryck du ska ha för att minska risken för skada på synnerven. Så det viktiga i ditt fall som har en skada på ena ögat är följa synnerv och synfält regelbundet för att skydda sig mot synnervsskada. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet