I mitt friska öga har man vid fyra tillfällen uppmätt tryck 19, 22, 18 rsp 21. (Senast för en månad

6 november

I mitt friska öga har man vid fyra tillfällen uppmätt tryck 19, 22, 18 rsp 21. (Senast för en månad sedan. Har inte fått tid för ny undersökning.) Givetvis är jag orolig för att även det ögat skall angripas. Kan jag be om regelbundna kontroller?

Jag vet inte vad du menar med regelbundna kontroller? Om man har glaukom på ett öga och tryck i den nivå som du beskriver på det friska ögat så brukar regelbundna kontroller normalt vara 1-2 gånger per år. Glaukom är en sjukdom som utvecklas långsamt så det finns inte skäl till mycket täta kontrller. Ofta har ögonkliniken/mottagningen ett vårdprogram som anger hur ofta kontrollerna kommer att planeras.

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet