För sex år sedan fick jag reda på att min bror hade förhöjt tryck i båda ögonen. Med anledning av de

6 november

För sex år sedan fick jag reda på att min bror hade förhöjt tryck i båda ögonen. Med anledning av detta uppsökte jag en ögonläkare som konstaterade att även jag hade förhöjt tryck på ca 24. Han ordinerade Xalatan till kvällen. Efter två år fick jag även Timosan att ta på morgonen. Trycket har sedan dess legat på ca 16. Synfältsundersökning har gjorts regelbundet utan att några förändringar har kunnat konstateras fram till 2012. Detta år upptäcktes att jag hade kraftigt försämrad syn i form av synfältsbegränsningar och stora svårigheter att uppfatta färger. På det sjukhus som jag remitterades till har man under året som gått inte kunnat fastställa vare sig någon specifik ögonsjukdom eller neurologisk sjukdom trots en omfattande provtagning. Under 2013 har synen försämrats radikalt och nu tillstötte även dimsyn.
En märklig omständighet är att jag sporadiskt har haft betydligt förbättrad syn under kanske en halvtimma vissa morgnar och vid enstaka tillfällen har jag kunnat läsa trafikskyltar under bilresor i mörker.
För en månad sedan fick jag träffa en ny ögonläkare som nämnde lågtrycksglaukom som ett alternativ. Hon har inte kallat mig till något ytterligare besök så därför undrar jag hur man diagnostiserar lågtrycksglaukom och om dessa sporadiska förbättringar är kända i samband med sjukdomen.

Om du har varit på utredning på ett sjukhus på ögonklinik så måste man tagit ställning till diagnosen normaltrycksglaukom (kallades tidigare lågtrycksglaukom), så det är kanske inte så troligt att det är normaltrycksglaukom som du har. Du har ju också haft behandling med trycksänkande ögondroppar som i så fall skulle minskat risken att få försämrad syn. Men jag tycker att du ska ta kontakt med läkaren som nämnde normaltrycksglaukom för att få en förklaring på vad hon menade. Vi normaltrycksglaukom har man samma besvär som vid ”vanligt” glaukom dvs försämrat synfält. Besvären brukar inte variera så som du beskriver. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet