Jag har trångvinkelglaukom på vänster öga och gula fläcken på båda, nu vill ögonläkaren göra en grå

17 mars

Jag har trångvinkelglaukom på vänster öga och gula fläcken på båda, nu vill ögonläkaren göra en grå starr operation och sätta in nya linser för att få ner trycket, men då kan gula fläcken bli sämre.

Snälla, ge mig ett råd då jag inte kan läsa någonstans om denna operation när det gäller grön starr, är denna operation bra och hjälper mig?

Det är alltid svårt att ge exakt råd på en så specifik fråga eftersom jag inte har alla uppgifter kring hur dina ögon ser ut. Men det är riktigt att det kan vara bra att göra en gråstarr operation för att kunna sänka ögontrycket. Jag använder det ibland också. Och vad det gäller risken att förändringarna i gula fläcken kan försämras så beror det på vilken sorts åldersförändring som du har. Vid de flesta åldersförändringar i gula fläcken är det mycket liten risk för en försämring. Så det viktiga är att du diskuterar med din ögonläkare hur stor risken är för din del. Det måste jämföras med risken att ha trångvinkelglaukom med högt tryck. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet