Jag har nyss fått veta att jag har grå och grönstarr på båda ögonen. Är 70 år, har ärftlighet för gr

20 mars

Jag har nyss fått veta att jag har grå och grönstarr på båda ögonen. Är 70 år, har ärftlighet för grönstarr på min mors sida och grå på min fars. Väntar på operattion för gråstarr, först på höger öga där jag ser ungefär 30%. Har Timolol Alcon droppar på båda ögonen en ggr/dag. Trycket har gått ner till19 och 18. Jag känner mig mycket irriterad från ögonen som är rödkantade samt har dimsyn. Tar också Cationorm droppar 2-3ggr/dag. Har känt mig osäker på att ta betablockerare (Timolol) då jag har ärftlighet för diabetes. Kan de utlösa diabetes? Kan man säga något om prognosen för synen? Jag är en i högsta grad läsande och skrivande person.

Det var olika information så jag vet inte riktigt vad det är du vill få svar på. Om man har diabetes så ska man vara observant med blodsockret om man använder betablockerare. Betablockerare utlöser inte diabetes så du behöver inte vara orolig för att använda dem. Prognosen för din syn med tanke på glaukom kan jag inte säga något om utifrån den information du ger här. Men du har god chans att synen förbättras och att dimsynen försvinner när du opereras för gråstarr. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet