Jag har med ett års mellanrum opererat båda ögonen för gråstarr. Jag har även glaukom på båda ögonen

17 mars

Jag har med ett års mellanrum opererat båda ögonen för gråstarr. Jag har även glaukom på båda ögonen, behandlas sedan tre år med droppar morgon och kväll. Min fråga är, eftersom jag är närsynt och eventuellt samband finns mellan glaukom och närsynthet, borde man då inte satt in en lins som tog bort min närsynthet vid operationen? Kunde det ha stannat skadligt förlopp i ögonen?

Fråga två: Finns något sätt att förhindra att huden blir rosa runt ögonen av dropparna. Mina vitögon är också lite röda.

När ett öga är närsynt är det längre än normalt. Den ögonförändringen ger också risk för andra ögonsjukdomar, bla har man diskuterat ökad risk för glaukom. När man opererar för grå starr kan man välja en linsstyrka som kompenserar för närsyntheten så att man slipper glasögon. Men ögat är fortfarande längre än ett normalt öga, så risken för glaukom eller andra sjukdomar är ändå ökad. Mao hade det inte skyddat dig mot glaukom.
Det är vanligt att ögonen blir röda av vissa ögondroppar, och vissa droppar kan även ge rodnad runt ögonen. Om det blir stora besvär runt ögonen så kan ett alternativ vara att använda ögondroppar utan konserveringsmedel. Det finns tyvärr inte så många sorter utan konserveringsmedel så det är inte så lätt att hitta några som även ger tillräcklig trycksänkning. Är det inte så uttalade besvär så kan man smörja med mjukgörande kräm runt ögonen och klara sig bra på det sättet.
Om ögonrodnaden är besvärande får man diskutera att använda andra ögondroppar.

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet