Jag har av min husläkare fått Orudis Retard (mot artros) samtidigt som jag tar Xalcom droppar mot gl

20 mars

Jag har av min husläkare fått Orudis Retard (mot artros) samtidigt som jag tar Xalcom droppar mot glaukom sen många år. På bipacksedeln till Orudis står det att den är verksam genom att minska halten av prostaglandiner och på bipacksedeln till Xalcom står det att en av de verksamma substanserna är en prostaglandinanalog. Nu är jag orolig för att Orudis skulle kunna påverka effekten av Xalcom. Orudis är i form av kapslar som man sväljer och då kommer väl medlet ut i cirkulationen och vad kan det betyda för mitt glaukom?

Det var en intressant fråga. Man skulle kunna tänka sig att Orudis eller liknande preparat skulle kunna minska effekten av tex Xalcom eller andra sk Prostglandin analoger för behandling av glaukom. Kombinationen är vanlig och jag har inte sett någon försämring av ögontrycket på mina patienter som har den kombinationen. Nivån av prostaglandin blir hög i ögat av tex Xalcom så jag kan tänka mig att Orudis och liknande preparat inte sänker prostaglandin nivån i ögat så mycket att den ögontryckssänkande effekten påverkas. Jag skulle absolut råda dig till att använda båda medicinerna så får du se vid nästa ögonkontroll om trycket har påverkats något.  

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet