Jag har använt Xalcom ögondroppar i ca 10 år pga förhöjt tryck och konstaterande av glaukom. Trycket

20 mars

Jag har använt Xalcom ögondroppar i ca 10 år pga förhöjt tryck och konstaterande av glaukom. Trycket har varit bra ca 17 sen dess. För något år sedan fick jag känslan av "klister" i ögonen och begynnande gråstarr. Trodde då att det skulle bli bra med operation av gråstarr och opererades nu under 2013 för gråstarr. Jag blev väldigt besviken efteråt för "klisterkänslan" sitter kvar och jag är enormt trött i ögonen. Kan det bero på ögondropparna, eller något annat. Har inte gjort något annat efterbesök på Nacka än bara vanlig koll hos ögonsköterska.

En gråstarr operation gör att synen klarnar. Jag vet inte riktigt vad du menar med klisterkänsla. Om du menar suddig syn så kan man förvänta sig att det ska försvinna, men det kan ta olika lång tid efter operationen. Om du menar att det klibbar, att ögonlocken fastnar mot ögat, att det skaver eller liknande så kan man inte förvänta sig att de besvären förbättras av gråstarr operation. Det kan finnas många olika skäl till besvären så om besvären fortsätter tycker jag att du ska ta kontakt med din ögonläkare igen. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet