Har glaukom på båda ögonen men ser perfekt på ett öga och utan glasögon. Jag har hört att man kan gö

20 mars

Har glaukom på båda ögonen men ser perfekt på ett öga och utan glasögon. Jag har hört att man kan göra en PRK laser operation mot närsynthet på det sämre ögat och på så vis få bättre syn. Stämmer det att PRK laser kan hjälpa mot lite närsynthet (-1.5 dioptrier) även för glaukom patienter.

Det är riktigt att man kan behandla närsynthet med PRK, dvs excimerlaser behandling. Om det finns ögonsjukdomar som tex glaukom som påverkar synen så kan den synnedsättning som beror på glaukom inte förbättras av PRK. Därför brukar man inte behandla med PRK om det finns andra ögonsjukdomar utan man behandlar bara om det endast finns närsynthet eller andra brytningsfel.

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet