Är 47 år. Har provat flera olika ögondroppar och gått igenom laserbehandling. Det som har fungerat ä

20 mars

Är 47 år. Har provat flera olika ögondroppar och gått igenom laserbehandling. Det som har fungerat är Duotrav men jag fick så väldigt röda ögon av dem och min läkare sa att det går över. Efter ett halvår med Duotrav så minskade inte rödheten i mina ögon och jag fick istället Fotil. Nu är mina ögon inte röda längre men mina pupiller är så otroligt små att det är som att gå runt med solglasögon när det gäller ljusstyrka. Bilkörning kvällstid är helt uteslutet och det påverkar mitt arbete enormt. Min fråga är om ögonen vänjer sig och om jag kommer få bättre mörkerseende eller ska jag göra ännu ett byte av ögondroppar.

De besvär du beskriver är vanliga av Fotil, jag tror inte att du kommer att vänja dig. Jag tycker inte att man ska ha så stor påverkan av det dagliga livet som du får av Fotil. Den rodnad som DuoTrav ger brukar inte ge andra obehag än rodnaden så för mig låter det som att de dropparna var bättre för dig. Ibland får man välja den behandling som ger minst obehag om man inte hittar en bra behandling helt utan bieffekter. Men du kan diskutera om det kan finnas något annat alternativ med din ögonläkare. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet