Vilken kompletterande undersökning skall jag be att få om jag inte vet om jag har glaukom och trycke

11 januari

Vilken kompletterande undersökning skall jag be att få om jag inte vet om jag har glaukom och trycket är 15-16 utan droppar. Har tagit glaukom droppar i 7 år. Travatan och sedan Xalatan. Nu klarade jag inte att ta mer av dessa droppar, mitt blodtryck har varit sky högt hela tiden med dessa droppar men min ögonläkare sa att det inte skadar ögonen med högt blodtryck.

Det är lite olika uppgifter i din fråga som jag vill kommentera innan jag svarar. Att ditt blodtryck är skyhögt beror knappast på dina ögondroppar, och som du kan se i ett tidigare svar från mig (11 januari) så skadar inte högt blodtryck ögat, utan snarare tvärtom. Precis som din ögonläkare sa. Men det finns andra risker med högt blodtryck så om ditt blodtryck fortsätter vara högt ska du självklart ta kontakt med en distriktsläkare för att få det utrett.

För att få reda på om du har glaukom så brukar man förutom att mäta trycket undersöka synnerven och göra en synfältsundersökning.

 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet