Har glaukom och går på regelbundna kontroller på ögonkliniken. Träffar alltid bara en ögonsjuksköter

11 januari

Har glaukom och går på regelbundna kontroller på ögonkliniken. Träffar alltid bara en ögonsjuksköterska som kollar trycket och gör synfältsprov. Någon läkare har jag inte träffat på flera år. Tidigare har jag gjort Humphrey-tester, men nu senast togs ett Estermann. Enligt det resultat som det visade verkar det finnas risk att jag förlorar körkortet. Ser i mitt eget tycke hela synfältet, men har bortfall på sidorna. Detta kan jag lätt kompensera med huvudrörelser (har full rörlighet). Mångårig körvana, har aldrig ens varit i närheten av en incident.

Min fråga: Kan körkortet dras utan att jag fått tala med och bli bedömd av en läkare? Kan det gå till så att man baserar ett så viktigt beslut enbart på ett pappersresultat? Kan man få s.k. dispens? T.ex. bara köra i dagsljus?

Vet inte om det här är frågor som du kan besvara, men jag är mycket tacksam om jag kan få lite klarhet i vad som gäller. Jag förstår att det kommer en dag när jag ska sluta köra bil och det kommer jag att göra, men jag tycker själv inte att jag är där än.

 

Som du kanske har sett i SGF:s tidning ögontrycket, eller här på hemsidan, så är körkortsfrågor angelägna för glaukompatienter. Många har samma upplevelser som du att synen är tillräcklig för att köra bil. Men den känslan kan man ha både när synkrav för körkort uppfylls, och även när synen är betydligt sämre än de kraven. Så det är väldigt svårt att själv avgöra om synen är tillräcklig för att få köra bil.

När det gäller synkrav och körkort så finns det angivna gränser som ska uppfyllas. Dels ska man ha en viss synskärpa (skarpseende). Om synskärpan ligger under den nivå som krävs uppfyller man inte kravet för att ha körkort. Dels finns det krav gällande synfältet som också ska uppfyllas. Värderingen av synfältet baseras helt på synfältsundersökningen som inte bara är ett ”pappersresultat”, utan är en undersökning som avspeglar funktionen i en persons synfält. Om det är så att kraven för körkort inte uppfylls så tycker jag att man ska ffå örklarat varför man inte uppfyller kraven, och få diskutera detta med en ögonläkare, även om bedömningen av synfältet inte baseras på en ögonundersökning utan på själva synfältsundersökningen. Beslutet om man ska få behålla sitt körkort eller inte tas av Transportstyrelsen. Dit kan man också överklaga ett beslut och det finns vissa möjligheter att få dispens.

 

 

 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet