Sedan c:a 1990 har jag tagit ögondroppar för högt tryck i båda ögonen. Det senaste decenniet Xalcom.

6 februari

Sedan c:a 1990 har jag tagit ögondroppar för högt tryck i båda ögonen. Det senaste decenniet Xalcom. Vid förra årets läkarbesök konstaterade doktorn vad han kallade åldersförändringar vid gula fläcken, främst på höger öga. Han skickade den 18 september en remiss till Sahlgrenska sjukhusets ögonklinik i Mölndal för fotografering av ögonbotten med kontrastmedel. De har kö, så jag har ännu inte fått komma dit i dag 20 januari.

Eftersom jag ser allt sämre på högerögat, med en stor, nästan blind fläck mitt i synfältet på högerögat blir jag orolig! Läste i FASS om biverkningar för Xalcom att det kan uppträda "Svullnad i gula fläcken". Frågar nu om det är en biverkan av Xalcom, eller om det är en ny sjukdom jag fått?
Det är inte känt att Xalcom kan ge biverkningen ”svullnad i gula fläcken”. Det står i Fass att den biverkingen är beskriven för de ämnen som ingår i Xalcom, men de har getts i tex tablett form, och därmed i mycket högre dos, för att ge den biverkan. Min bedömning är att du har fått en ny sjukdom, och att din förändring i gula fläcken inte beror på Xalcom. Men det är självklart viktigt att du får göra din undersökning för att få ett säkert besked om orsaken till din åldersförändring i gula fläcken. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet