Kommentar angående variation i tryckmätningsresultat vid luftpuff kontra applanation mätning av ögon

6 februari

Kommentar angående variation i tryckmätningsresultat vid luftpuff kontra applanation mätning av ögontrycket.

"Luftpuffmätning" tar väl hänsyn till linsens tjocklek vilket inte är fallet vid applanation. Detta kan få stor effekt om man gjort Excimer behandling mot närsynthet?
Varken applanationsmätning eller ”luftpuffmätning” tar hänsyn till hornhinnans tjocklek (det är hornhinnans tjocklek som ändras vid Excimerlaser behandling), man mäter hornhinnans tjocklek och kan kompensera det mätta ögontrycket utifrån tjockleken. Det finns andra mätmetoder som tar hänsyn till hornhinnans tjocklek, men de är inte tillgängliga på så många platser.

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet