Jag fick diagnosen glaukom 2010. Trycket var då 45 och synnerven var redan skadad. Har gjort flera s

5 februari

Jag fick diagnosen glaukom 2010. Trycket var då 45 och synnerven var redan skadad. Har gjort flera synfältsundersökningar och tre laserbehandlingar. Jag behandlas i dagsläget med Azopt 2 ggr/dag, DuoTrav 1 ggr/dag, Alphagan 2 ggr/dag.(tot. 5 ggr/dag) Trycket är nu 26. Ögonläkaren bedömer nu, att en operation bör göras men jag är tveksam då jag hört att operationer misslyckas och komplikationer förekommer. Finns det något annat alternativ än operation? Undrar också, hur går operationen till, vad gör man, hur lång tid tar det, blir det många återbesök? Kan jag bli blind om jag inte opereras?Har frågat men har inte fått några klara svar på frågorna.

När du har behandling med så många droppar och trycket ändå är 26 så tycker jag också att det är dags för operation. Jag tycker inte att det finns några andra alternativ. Risken att din syn ska försämras är stor om man inte kan sänka ditt ögontryck. Det finns olika tekniker att göra operationen på, alla har det gemensamt att man skapar ett ökat utflöde av vätska från ögat. Det kan göras genom att man gör en öppning i senhinnan, ibland används konstgjort material som tex ett litet rör för att skapa det förbättrade utflödet. Efter operationen får man behandla med ögondroppar under flera månader, det blir också flertal återbesök månaderna efter operationen. Riskerna att få en allvarlig komplikation som tex försämrad syn är liten. Men tillfälligt sämre seende efter operation, ett ögontryck som kan vara både för högt och för lågt direkt efter operationen kan förekomma. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet