Finns det ögondroppar utan betablockerare. Droppar idag Azopt och Xalcom. Tränar en hel del men nu f

6 februari

Finns det ögondroppar utan betablockerare. Droppar idag Azopt och Xalcom. Tränar en hel del men nu fått problem men förhöjd puls vid ansträngning, spänningar i bröstet, trötthet. Arbetsekg och ultraljud hjärta utan anmärkning. Kan dropparna orsaka besvären? Båda dropparna har ju dessa biverkningar.

Det finns droppar utan betablockerare. Azopt innehåller inte betablockerare, medans Xalcom gör det. Betablockerare har den effekten att pulsen sänks, man kan känna att pulsen inte vill gå upp som den brukar vid ansträngning. Att du får ökad puls kan knappast bero på betablockerarna. Det är ovanligt att få sk generella biverkningar, dvs i andra delar av kroppen än i ögat, av ögondroppar, men det kan förekomma. Det är enda sättet att ta reda på om det är dropparna som orsakar dina besvär är att göra uppehåll med en droppe i taget och se om besvären förbättras. Men det är viktigt att du diskuterar med din ögonläkare först så att ditt glaukom inte försämras.

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet