Jag använder Timosan och Lumigan ögondroppar för att sänka trycket i mina båda ögon. Jag behöver nu

2 december

Jag använder Timosan och Lumigan ögondroppar för att sänka trycket i mina båda ögon. Jag behöver nu prova receptbelagd kortisonspray till näsan och undrar om detta är ok eller vilka andra preparat jag kan använda. Min fråga gäller även vilka preparat jag kan inhalera. Fungerar Innovair, Pulmicort m fl eller ska annat användas? Har läst att kortison inte är bra ihop med mina ögondroppar.

Det påverkar inte ditt glaukom om du använder kortison som nässpray eller inhalation vid astma. Av nässpray får du en lokal effekt i näsan, och med inhalation får du en lokal effekt i luftstrupen, och knappt någon kortison i ögonen. Kortison som ögondroppar som ger en hög dos av kortison i ögat och kan påverka ögontrycket hos en del personer, hos dessa kan glaukom försämras. Har man en samtidig inflammation i ögat/ögonen så måste man ibland behandla med kortisondroppar ändå, då får man kontrollera ögontrycket regelbundet.

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet