Finns något samband mellan stroke och akut glaukom? Nej. Stroke är en skada av hjärnan beroende på s

5 december

Finns något samband mellan stroke och akut glaukom?

Nej. Stroke är en skada av hjärnan beroende på syrebrist, oftast beror det på en propp i hjärnans kärl. Skadan uppkommer plötsligt. Vid glaukom så uppstår en skada på synnerven och orsaken till den skadan är inte fullt känd. Skadan kommer sakta till skillnad från stroke. Akut glaukom som du också nämnde i din fråga är en form av glaukom. Då uppträder symptomen akut. Det beror inte på någon påverkan av blodcirkulationen utan beror på att ögontrycket stiger akut pga tilltäppning av utflödet av kammarvätska

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet