Min mamma opererades för glaukom vid närmare 80 års ålder med gott resultat. Bör jag kolla mina ögon

121129
Min mamma opererades för glaukom vid närmare 80 års ålder med gott resultat. Bör jag kolla mina ögon regelbundet, och i så fall hur? Jag är 61 år.

Det viktiga är att kontrollera ögontrycket så att det inte är för högt. Det kan du göra hos optiker, och vi brukar rekommendera att man ska göra det ca vart 3:e år om allt ser normalt. Det är flera undersökningar som man skulle behöva göra för att vara säker på att man inte har glaukom, och det är lite olika över landet vilka möjligheter man har att få en undersökning vid en ögonmottagning. Du får kontrollera där du bor.

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet