Kan Timosan i en öppnad flaska som en hel dag blev kvar i min väska under värmebölja vara skadlig fö

9 november

Kan Timosan i en öppnad flaska som en hel dag blev kvar i min väska under värmebölja vara skadlig för ögonen att använda p.g.a. bakterier e.d? Alternativt förlorar medlet bara sin verkan? Är det skadligt att göra uppehåll i behandlingen 6 dygn tills jag kommer hem och kan påbörja en ny flaska Timosan? Jag har normaltrycksglaukom och dropp-behandlas sedan ett par månader tillbaka

Det är inte skadligt att använda en flaska Timosan som legat i värmen. Det är konserveringsmedel i flaskan som gör att det inte växer bakterier. Jag tror inte heller att verkan blir så mycket mindre. Däremot kan det vara skadligt att låta bli att använda sina ögondroppar under 6 dygn, då hinner trycket stiga och det blir risk för skada av synen.

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet