Jag var nyligen hos ögonläkare för mina besvär med skavande och kliande ögon. Under besöket så upptä

5 november 

Jag var nyligen hos ögonläkare för mina besvär med skavande och kliande ögon. Under besöket så upptäcktes det dock att jag hade förhöjt ögontryck, 25 på båda ögonen  (men inga skador på synnerven) Jag är 24 år och vet inte med mig att jag har glaukom i släkten. Ska tillbaka på återbesök om ca: 3 månader för att kolla trycket igen. Har jag anledning att vara orolig, eller kan högt ögontryck förekomma av annan anledning än av någon ögonsjukdom?

Dn person normala ögontrycket kan vara olika. En del personer har ögontrycket 10, andra 27. Så man kan ha tryck 25 utan att det beror på någon ögonsjukdom. Om trycket är uppåt 25 finns en större risk att det kan vara glaukom och därför har du blivit undersökt. Men om allt annat var bra vid undersökningen, och om du får ytterligare kontroll så behöver du inte vara orolig.

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet