Jag fick diagnosen Pigment glaukom på vänster öga för ca 1 år sedan och har med hjälp av Timolol (mo

9 november

Jag fick diagnosen Pigment glaukom på vänster öga för ca 1 år sedan och har med hjälp av Timolol (morgon & kväll) samt Xalatan lyckats få ner trycket till runt 15. Jag är en person (40 år) som under hela min livstid har tränat mycket (minst 3-4 ggr i veckan) och nu när jag har googlat en del på skjukdomen (bla amerikanska sidor) så har jag förstått att vissa typer av träning kan göra sjukdomsförloppet snabbare. Stämmer detta? Hur skall jag förhålla mig till detta?

 

Det har diskuterats att ansträngning kan göra så att mer pigment lossar från iris, och att det skulle kunna försämra pigment glaukom. Men det är självklart svårt att svara på om det skulle kunna ske hos dig. Att sluta träna skulle vara en stor påverkan av ditt liv, och en försämrad syn pga dåligt behandlat pigmentglaukom skulle också påverka dig mycket. Det bästa vore om du kan träna intensivt en period och sedan mäta trycket och undersöka ögonen, försök komma överens med din ögonmottagning om ett upplägg för att kunna bedöma om träningen påverkar ditt ögontryck.

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet