Jag brukar ha kring 20 i ögontryck men i mars, kort efter att jag hade kommit hem från en tvåmånader

26 decembe

Jag brukar ha kring 20 i ögontryck men i mars, kort efter att jag hade kommit hem från en tvåmånadersvistelse i Thailand, hade jag 16 -17. Kan klimatet, ca 35 grader och 80% luftfuktighet, påverka trycket? Har hört att glaukom är vanligare i norra Sverige än i södra, vilket får mig att tänka på kyla och torr luft. Här i Luleå kan det vara under 40% luftfuktighet på vintern. Ska man installera en luftfuktare i sovrummet?

Luftfuktigheten påverkar inte ögontrycket. Det var ju bra att trycket låg så lågt efter att du varit i Thailand, men det var inte luftfuktigheten som det berodde på. Du kanske åt annorlunda och tog det mer lugnt, så det kan kanske vara annat som påverkade. Att glaukom är vanligare i norra Sverige beror fra på att det är vanligare med sk Pseudoexfoliationssyndrom i norra Sverige jämfört med södra. Pseudoexfoliationssyndrom ger en högre risk att få glaukom.

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet