Hej, jag har sedan 2004 haft högt tryck i båda ögonen. När det upptäcktes hade jag 40 mm hg. Jag had

26 december

Hej, jag har sedan 2004 haft högt tryck i båda ögonen. När det upptäcktes hade jag 40 mm hg. Jag hade besvär som dimsyn o "auror" kring ljuskällor samt värk. Detta har jag ibland, inte ofta, fortfarande. Jag har medicinerat med olika droppar genom åren. Sedan ett år tillbaka tar jag Cosopt morgon o kväll samt Travatan på kvälenl. Jag har enligt undersökningar ännu inget tecken på glaukom. Men jag tycker att jag ser sämre speciellt på längre håll och vid många synintryck. Blir trött i ögonen och ögonen känns "fyrkantiga" från och till. Fick bytt mina glas i glasögonen nyligen. Synen på vänster öga hade ändrats en del. Min fråga är om det finns något alternativ till dessa starka droppar? Går på regelbundna kontroller o jag har inte fått några specifika svar kring detta.
Eftersom du hade så högt tryck från början så är det viktigt att hålla nere ögontrycket. Så du behöver fortsätta med dina ögondroppar. Om ditt ögontryck är bra, och om du inte har fått några tecken till utvecklat glaukom så fungerar ju också behandlingen bra. Det är inte troligt att dina synbesvär beror på ögondropparna, utan det kan finnas någon annan orsak. Prata med din ögonmottagning för att om möjligt få en förklaring till synbesvären. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet