Till dig som anhörig

Nationellt kompetenscentrum Anhöriga

För dig som är anhörig finns hjälp att få som underlättar för dig att förstå hur sjukdomen glaukom påverkar sättet att leva. Läs mer på Nationellt kompetenscentrum Anhörigawww.anhoriga.se. Tips: skriv Svenska Glaukomförbundet i sökrutan överst till höger för att komma direkt till information om Glaukom.

Kan Glaukomiker ha körkort

Körkortet innebär ett kompetensbevis att personen ifråga har de kunskaper och färdigheter som krävs för att framföra motorfordon, samt att hälsotillståndet är tillräckligt bra. 

Belysning

En god idé är att se över belysningen i hemmet. Som glaukomiker blir man extra känslig för bländning både från lampor och från solen. Lampor som är placerade så att de lyser rakt mot personen som går in i ett rum bländar. Försök placera lamporna så att bländning undviks. En god allmänbelysning gör livet lättare.

 

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet