Här finns hjälp

Om man märker att delar av synfältet försvinner och misstänker att man kan ha glaukom eller annan ögonåkomma, bör man söka ögonläkare för kontroll. Det kan man göra på närmaste ögonklinik eller hos en privatpraktiserande ögonläkare. Det räcker alltså inte med att kontrollera ögontrycket. Endast en ögonläkare kan ge diagnosen glaukom efter en fullständig ögonundersökning.

Många optiker har utrustning så de kan mäta ögontrycket och vid misstanke om förändringar i ögat skriva remiss till ögonläkare.

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet