Gunilla Hasselgren

Hela Sveriges husläkare med mottagning varje måndagskväll

SVTs program ”Fråga Doktorn” som sänts under mer än tio år är ett fullständigt unikt program, lett av två färgstarka kvinnor. Programledaren Suzanne Axell, som ÖT intervjuade i början av 2011 och husdoktorn Gunilla Hasselgren till vardags distriktsläkare i värmländska Kil. Trots programmets inriktning fyllt av sjukdomar och elände är man lyft och glad efter varje program. Parhästarna Suzanne och Gunilla sprider positivism och glädje med sin egna och speciella framtoning och sitt småprat. Kan förklaringen vara deras egen devis som Gunilla Hasselgren vet att berätta om.
– Vårt motto är att förmedla värme, hopp och engagemang, säger programmets egen husläkare Gunilla Hasselgren, när ÖT träffar henne i Karlstad.

I full fart på cykel sladdar hon in i cykelstället vid Värmlands Museum i Karlstad, Gunilla Hasselgren, en tjej på dryga femtio med många järn i elden. Via mail bestämde hon sig för att intervjun skulle bli i samband med elvakaffet – en härlig nostalgikick för ÖTs redaktör som inte druckit elvakaffe sedan tonårstiden. ÖTs utsände får träffa en varm, öppen, intensiv och jordnära Gunilla Hasselgren, uppväxt i Stockholm men som fullt ut tagit till sig det värmländska efter många år som läkare i landskapet.

– Du måste bara se Lars Lerins konst i det ganska nyinrättade muséet nästgårds Värmlands Museum, säger hon. Till vardags är hon lands-tingsanställd distriktsläkare vid vårdcentralen i Kil där hon har hand om en ungdomsmottagning och ett äldreboende.

– Numera blir det bara en dryg dag i veckan men det är viktigt att inte tappa patientkontakten, säger hon. Och landstinget ger henne fortsatt tjänstledighet för jobbet på TV.

– Jag tror att jag får tjänstledigt hur länge som helst, jag tror att lands-tinget upplever mitt engagemang i ”Fråga Doktorn” som goodwill för Värmland.

En miljon tittare

Men hur hamnade hon i programmet från allra första början?

– På den tiden för drygt 10 år sedan producerade SVT riksprogram även i Karlstad och för det nya programmet Fråga Doktorn sökte man en läkare från Västsverige. Någon på landstinget Värmland föreslog mig och bland ett antal andra förslag så blev jag utvald. Och på den vägen är det, berättar hon.

Fortfarande samlar det uppskattade programmet en miljon tittare varje måndagskväll och Gunilla spekulerar i vad populariteten kan bero på.

– Suzanne och jag har en egen devis där vi vill förmedla värme, hopp och engagemang. Vi vill helt enkelt göra det så trevligt som möjligt. I en del program jobbar vi med ett särskilt tema men annars är det gott och blandat, säger hon. Hon berättar också att det kommer in cirka 1 000 frågor i månaden och där några frågor varje vecka handlar om glaukom eller andra ögonsjukdomar.

– Helt klart är många oroliga för sina ögon och att tappa synen, säger hon. Inkomna frågor skickas vidare från den lilla redaktionen till Gunilla. Ett stort jobb och där hon hinner med 10–12 svar i varje program. Hon jobbar helt ensam med detta, det finns ingen stab av experter bakom programmet.

– Ja, redaktionen består av 5–6 personer och sedan händer det ju att jag konsulterar läkarkollegor när jag känner att jag vill ha en second opinion i någon fråga, säger hon engagerat och fortsätter:

– Jag vill avdramatisera mötet mellan patient och läkare och ser det som min mission att också slå ett slag för egenvård. Du är helt enkelt bäst på din egen kropp. Jag ser det som ett folkbildande program i modern tappning.

 

Direktsändning

Var tredje vecka producerar redaktionen tre program i Umeå. Under måndagen gör man ett bandat program som går senare och en direktsändning under måndagskvällen. På tisdagen producerar man ytterligare ett bandat program. Däremellan håller man tät kontakt via mail och telefon. Det är programmen som går i direktsändning som är temalagda. Nu närmast är temat äldrevård där man tar upp demens-boende och slår ett slag för bättre miljö och bättre mat för de dementa.

Efter tio år i rutan blir man naturligtvis känd bland den breda allmänheten. Under intervjun stannar en kvinna vid kaffebordet som känner igen Gunilla till utseendet och rösten låter också bekant. Hon undrar hur de känner varandra och var de har träffats tidigare. Gunilla Hasselgren ligger lågt och säger att de nog inte känner varandra. När kvinnan är lite påstridig kan inte ÖTs redaktör hålla sig: – Om du inte vet kan du väl fråga doktorn! Nu gick det upp ett ljus. En lite förlägen kvinna ursäktar sig och går vidare. Det här är vardag för Gunilla Hasselgren.

Ny läkarbok

”Din läkarbok mitt i livet”, utgiven av Bonnier Fakta. En stödjande och inspirerande läkarbok – en tegelsten på drygt 400 sidor.

Mitt i arbetet som TV-doktor, flera tidningars frågespalter, studierektor för AT-läkare och praktiserande distriktsläkare hinner hon också med att skriva en läkarbok och det är inte den första. Hon hivar upp sin senaste ”Din läkarbok mitt i livet”. En stödjande och inspirerande läkarbok – en tegelsten på drygt 400 sidor.

– Jag försöker hålla lekmannatänket vid liv. Både i TV-programmet och i den här boken vill jag hjälpa till att formulera frågor till dig själv och till sjukvården, säger hon och fortsätter:

– Det är råd om vad du kan göra på egen hand och vänskapliga påminnelser som får dig att stanna upp och tänka efter. Mycket händer i det vi kallar medelåldern, i både kropp och själ. På ett avdramatiserat sätt delar hon med sig av sin långa erfarenhet och sin kunskap om de vanligaste sjukdomarna och symptomen.

Och hon gör det föredömligt populärvetenskapligt och med värme. Här hittar man 17 välmatade kapitel med alltifrån Hjärtat och blodkärlen till hur Vanliga undersökningar går till. Däremellan förmedlas också enkla och handfasta tips i mariginalen. Boken utstrålar folkbildning i dess bästa bemärkelse. I den avslutande inledningen på boken skriver hon:

”Den andra halvan av livsvägen är nödvändigtvis inte en tid av tillbakagång. Den kan också ses som den intressanta delen av livet. Du behöver inte jaga bekräftelse, och har rätt att säga ifrån och göra det du vill. Det är helt okej att tacka nej till saker man inte gillar. Det ger bara respekt, både inför dig själv och andra.”

Det är inte utan att man i den nya läkarboken känner igen hennes jordnära utstrålning i TV-programmet: Värme, hopp och engagemang är ledorden!

Tipsa ÖT om artikeluppslag – vinn Gunilla Hasselgrens läkarbok

Vi på Ögontryckets redaktion efterlyser tips på artikeluppslag, förslag på personer som borde intervjuas eller annat som du tycker platsar i ÖT.

Skicka dina idéer med post eller mail till
Ögontrycket, c/o Örjan Andersson,
Ekhovsvägen 20, 647 32 Mariefred eller maila till:
redaktorogontrycket@glaukomforbundet.se senast den 15 november 2013.
ÖT kommer att lotta ut Gunilla Hasselgrens Läkarbok till två läsare som sänt in bidrag.

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet