Suzanne Axell in på livet

Varje måndagskväll kryper mer än en miljon tittare upp i TV-sofforna för att titta på SVTs ”Fråga Doktorn”. Trots 45 minuters program fyllt av sjukdomar och elände är man lyft och glad efter varje program. En mycket märklig företeelse. Hemligheten måste vara parhästarna Suzanne Axell och husläkaren Gunilla Hasselgren som sprider positivism och glädje med sin mycket egna och speciella framtoning och småprat.

Lika strålande glad, lika engagerad och med samma varma framtoning som vi är vana vid att se henne på måndagskvällarna. Så känns det när ÖT träffar Suzanne Axell på det anrika fiket Vetekatten på Kungsgatan mitt i Stockholm första dagarna i april.
Suzanne Axell är tjejen som redan vid 11 års ålder bestämde sig för att bli journalist. Idag har hon arbetat som journalist i hela 31 år. Först tio år som skrivande journalist på ett otal tidningar däribland Aftonbladet, Expressen och Dagens nyheter. Sedan blev det olika radioprogram. Här kunde vi hitta henne i bland andra det direktsända morgonprogrammet ”Från natt till dag” under några år eller som programledare på P4 Radio Stockholm med flera timmars direktsändning varje dag. Väl på Sveriges Television jobbade hon med det mycket populära magasinsprogrammet ”Go kväll” där hon gjorde dagliga intervjuer varje vecka. Mer än 300 liveprogram blev det.
Men nu har hon jobbat tillsammans med kollegan och husdoktorn Gunilla Hasselgren i hela sju år med det mycket populära hälsoprogrammet ”Fråga Doktorn”. Programmet har i tur och ordning sänts från Karlstad, Norrköping och numera från Umeå.

Gör 40 program om året
– Vi gör hela 40 program om året och det med en liten redaktion på sex personer, säger Suzanne Axell.
– Varannan vecka är vi i Umeå och jobbar stenhårt under tre dygn och gör då tre program varje gång. Det är nästan bara duscha, äta och jobba, säger hon. Däremellan jobbar redaktionen väldigt mycket via mail och telefon där man bollar teman och intervjuinslag mellan varandra. Och naturligtvis läser den stora mängd frågor som kommer till programmet via tittarna, det är främst Gunillas uppgift som också ibland tar hjälp av medicinsk expertis.
På ÖT:s fråga om det är många frågor om glaukom svarar hon:
– Visst förekommer det frågor kring glaukom men min bedömning är att den ögonsjukdom som förekommer flest frågor kring är Gula fläcken.
Framgångarna för programmet ligger framför allt i en sammansvetsad redaktion enligt Suzanne Axell:
– Det är den bästa redaktion jag någonsin har jobbat med. Alla tror vi på varann och vill varandras bästa, säger hon.
På frågan om hon själv kan ställa lite diagnoser efter många år i programmet skrattar hon till och svarar:
– Det vore nog inte så smart om jag skulle ge mig på det men jag har naturligtvis lärt en massa om olika sjukdomar under årens lopp. Nej jag ger mig inte in i det medicinska, jag är journalist och humanist.

Praktisk och jordnära
Men blir man inte själv påverkad av alla frågor kring sjukdomar och känner efter lite extra när man är i den här branschen?
– Nej, jag är inte benägen att älta krämpor och dessutom är jag väldigt restriktiv med att använda mediciner. Jag försöker istället att förebygga och röra på mig, det är det bästa för både kropp och själ, säger Suzanne som går mycket i skogen och simmar 1 000 meter i veckan.
– Eller som Babben Larsson säger: Det är viktigt att ha date med sig själv – att ta hand om sig!
Ja, det är sannerligen en okomplicerad, praktisk och jordnära människa jag får förmånen att fika med på Vetekatten. Uppväxt söder om söder i Stockholm under små förhållanden tillsammans med ensamstående mamma och två systrar. Men hon gick i Ahlströmska skolan på Östermalm, den stadsdel där hon numera bor tillsammans med sin sambo och tre katter.
– Vi hittade en bra lägenhet och har bara 5 minuter till Roslagstull och sedan är det raka spåret till lantstället i Roslagen, säger hon.
– Väldigt praktiskt kan man säga men jag blir ingen Östermalmslady eller som hon uttryckte det i en tidigare intervju:
– I de fina Östermalmsbutikerna känner jag mig inte hemma. Jag tycker att det är skrämmande att vissa människor väljer att inte se att det finns folk som har det dåligt i vårt samhälle.
Suzanne Axell är snarare en jordnära flicka som tycker att ÖB och Rusta har trevliga grejor. Hon har gjort en klassresa men har inte glömt sitt ursprung.
– För det mesta köper jag trädgårdsredskap till sommarhuset i Roslagen, konstiga fågelbord, blomsterlökar och fröer. Dessutom går en del av lönen till fågelfröer, säger hon.

Hanterar både fogsvans och lod
Mycket kretsar också kring praktiska ting på lantstället och hon gillar att ha projekt på gång. Hon är heller inte tappad bakom en vagn när det gäller det praktiska på landet. Av sin morfar som var bergsprängare har hon lärt sig att hantera både fogsvans och lod och vet också hur man gör upp en eld. Hon är dessutom en hejare på att snickra.
– Det har jag haft stor nytta av när vi bygger på huset i Roslagen, säger hon. Och kanske hon efter dagens praktiska arbete plockar fram dragspelet. Det var mormor Lily som en gång lärde henne att spela och för några år sedan ropade Suzanne in ett eget spel för 300 kronor på en auktion. Hon var den enda som bjöd.
– Ja det händer att jag drar både Svarte Rudolf eller Drömmen om Elin en ljum sommarkväll ute på verandan – och ibland får jag till och med applåder från grannarna på andra sidan skogen, säger hon och skrattar.
Vi lämnar kaffebordet på Vetekatten och går ut på gatan för fotografering. I Suzanne hittar vi inte bara en varm och glad människokännare som verkligen bryr sig utan också en sann djurvän.
– ” Mina grabbar” brukar jag kalla dom. ” Mina Rospiggar” också, säger hon på vägen ut.Det är sina tre hittekatter Fräls, Charlie och Svans hon talar om och som ger henne gränslös oändlig kärlek.
– Jag är lyckligt lottad. För någonstans i den här märkliga världen som vi kallar vår, korsades mina spår med några unika individer och tillsammans har vi skapat kärlek och värme till varandra, säger hon och fortsätter:
– Jag är aldrig någonsin ensam. Det finns alltid någon som gillar mig – hemma.

Efter en framgångsrik karriär finns det då något som är ogjort i Suzannes yrkesliv, något programprojekt hon drömmer om?
– Det skulle vara en egen programserie där vi möter människor med själsliga problem, säger hon, människor som har en skör del och som drabbats väldigt hårt
i livet.
Sigge Ågren, legendarisk journalist och en av Suzannes lärare och förebilder skulle enligt Suzanne uttryckt det som lägereldsjournalistik. Det handlar om att berätta en historia.
Väl ute på gatan mitt i Stockholm vinkar förbipasserande TV-tittare till Suzanne och det stör henne inte på något sätt. Varm, öppen och glad, det lyser om henne där hon drar fram. Hälsar glatt på folk på gatan som i farten skriker berömmande ord om hennes program och henne som programledare.

Fakta om Suzanne Axell
Ålder: 55
Familj: Mamma Anita, systrarna Annie-Lie och Wictoria samt sambon Jörgen Wedebrand
Samlare: Samlar ovanliga fågelholkar
Djurvän: Katterna Fräls, Charlie och Svans och hoppas på en värld där alla varelser får ha en plats
Favoritfågel: Koltrast
Spelar: Piano och dragspel
Stormästare: Blev stormästare i Supersvararna
Dessutom 2006 års kvinnliga TV-personlighet

Om du har frågor, skriv till: fragadoktorn@svt.se eller
Fråga doktorn, Box 6094, 906 03 Umeå

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet