Ögontrycket nr 1 • 2011

Ledaren av Lars Steen

Bästa medlemmar och läsare!

I förra numret av Ögontrycket, nr 3- 2010, informerade vi om den nysatsning på information om glaukom och vår föreningsverksamhet, som skulle sjösättas under innevarande år. Jag har nu glädjen att kunna berätta att planerna hittills har fullföljts och även överträffats. Våra medlemmar i landets alla glaukomföreningar som har arbetat i projektet ska ha en stor eloge för sina fina insatser.

Projektet ”Starta Nytt” har fått en rivstart i år. På flera håll har planerna på att starta nya föreningar avancerat riktigt långt tack vare vår duktiga projektledare. Det gäller i första hand Jämtland, Norrbotten och Östergötland. Intresset att stödja processen är glädjande stor hos de aktuella ögonklinikerna. Utan deras hjälp vore det nog svårt att lyckas. Läs mer>>

 

Lär känna Susanne Axell från ”Fråga Doktorn”.

Läs mer!

 

 

Nya nationella riktlinjer för glaukomsjukvården

 

Här presenterar Anders Heijl, professor och överläkare vid Ögonkliniken, Skånes Universitetssjukhus, Malmö den nyligen utkomna boken Riktlinjer för glaukomsjukvården. Anders Heijl är också ordförande i Svenska Glaukomklubben, en sammanslutning av ögonläkare.

Läs mer >>

 

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet