Owe Thörnqvist rockar loss – trots glaukom

Vilken 60-plussare kommer inte ihåg, Titta,Titta, Varm korv boogie, Alptoppens ros och Dagny. Bakom låtarna står Owe Thörnqvist – denne Mr Boogieman som fyllt 81 och betraktas som Sveriges förste rocksångare. Nu gör han sin avskedsturné som aldrig vill ta slut.
Owe Thörnqvist 81, ute på avskedsturné
Trots att han drabbats av glaukom för några år sedan ger denne Uppsalason järnet på scen – den här kvällen i maj på ett fullsatt Estrad i Södertälje. Men han förlänger turnén i höst. I pausen får Ögontrycket en kort stund med Owe medan han signerar böcker och CD för fulla muggar, och han har definitivt inte tröttnat på turnerandet efter 50-60 år.
Det är fortfarande härligt att tända glimmande glitter i ögonen på gammal som ung, säger han, samtidigt som han betraktar sig själv som en välgymnastiserad herre med bra flås. Det är trångt kring bordet där han signerar och många kära återseenden av fans som följt honom genom åren. Och humorn, skrattet och vitsarna ligger hela tiden på lut. Det är inte svårt att förstå varför så många gillar honom och bara vill höra mer och mer.
- Jag brukar säga till publiken att om jag kommer av mig får ni hjälpa mig att komma på igen. Och det brukar bli en verklig huggsexa i slutet av föreställningarna som kan bli både fem och tio minuter längre än planerat, säger Owe.
Owe Thörnqvist är född och uppvuxen i Uppsala, en bakgrund som kommer igen i hans låtar som till exempel korvgubben på Fyris torg i "Varm Korv boogie" och den förföriska servitrisen "Dagny". Owe reste tidigt till USA som sjöman och där hämtade han influenser från rytm & blues, jazz gospel, rockabilly och country som han sen smälte samman i en helt egen stil där han blandade rockmusik med sin speciella nonsenslyrik.
Väl hemma igen lästa han humaniora vid Uppsala universitet samtidigt som han finansierade studierna som frilansjournalist, tidningstecknare och musiker.
Under perioden 1955-65 producerade han ett antal klassiker som "Dagny", "Rumba i engelska parken" och "Loppan" för att nämna några. Han har också hunnit med att skriva en Knäppupprevy tillsammans med Povel Ramel och Hasse & Tage. Han producerade också ett antal krogshower, där han lanserade blivande stjärnor som Lill Lindfors, Eva Rydberg och Laila Westersund. I början av åttiotalet startade Owe den artistkampanj mot narkotika som senare blev FAMN (Föreningen Artister Mot Narkotika). Men han har också ett starkt engagemang för miljöfrågor och sedan 1991 delar han ut ett miljöpris med syfte att "främja helhetssyn, kreativitet och ansvarstagande så att vår livsmiljö förbättras." Hans mer alldagliga intressen är fiske, golf och matlagning.
Hur orkar han?
Vid signeringsbordet i pausen berättar han om hur det var tänkt att föreställningen Mr Boogieman på Estrad i Södertälje skulle bli hans allra sista men han fick ändra sig.
- Ja, jag trodde det var den sista, men eftersom alla föreställningar varit utsålda kom en förfrågan om att förlänga turnén. Så till hösten tar jag med mig jubileumsorkestern Gladpack och åker ut igen, säger han.
- Men hur orkar han Mr Boogieman, han är trots allt över 80 och har stått på scenen mellan 50 och 60 år. Dessutom sedan några år tillbaka drabbad av glaukom. Med en viss tveksamhet vill han tala om hur hans glaukom påverkar honom.
- Ja, som underhållare vill man ju inte flagga upp sina krämpor, psykofysiska tillkortakommanden och eventuella lyten, säger han med viss ironi.
- Men visst, jag har fått medicinsk hjälp genom smärtstillande ögondroppar för att sänka trycket i det skadade ögat. Dessutom har jag fått samtalsterapi som gett mig förtröstan om de mänskliga organens strävan till självläkedom i ömsesidiga kompensativa processer, säger han.
- I mitt fall innebär det att mitt oskadade högra öga "tar över" en del av jobbet från det skadade vänsterögat.
Visst svänger det!
När ÖT:s reporter undrar om han har några tips till andra glaukomiker som är i en liknande siuation säger han:
- Det bästa sättet är att bita ihop, ta det försiktigt i trappor och vid dukade bord, samt att i övrigt försöka leva ett normalt liv med alla dess möjligheter och utmaningar.
På scenen bär han speciella glasögon som avskärmar strålkastarljuset men ger honom möjligheten att se publiken och orientera sig i scenografin. Han ser det som ett stort privilegium att trots sitt synfel ännu ha möjlighet att turnera och uppträda på konsertscener över hela landet, som i oktober under innevarande år.
- Det är en förlängd jubileumsturné men känns inte som ett jobb, utan mera som en semesterresa för att träffa "tjocka släkten" under upprymda och svängiga former, hävdar han. Och visst svänger det!

Han rockar loss – trots att han drabbats av glaukom
Efter pausen kastar han sig upp på scenen igen, ger järnet och får den fullsatta salongen att sjunga med, texterna sitter där hos de allra flesta efter drygt femtio år. Och nu tycks både ålder och glaukombesvär vara glömda. Med sådana gudabenådade musiker som Kjell Gustafsson, Ole Ornered, Anders Forsslund och Kettil Medelius ger sig inte publiken förrän Owe och jubileumsorkestern Gladpack ger några extranummer. Vilken musikalitet, vilken energi! Owe Thörnqvist – Sveriges förste rockmusiker – ett artistfenomen som aldrig tillåts sluta.
Owe Thörnqvist signerar intensivt i pausen, CD blandat med böcker.
FAKTA
Namn: Owe Thörnqvist. Ålder: 81 år. Bor: Spanien och Florida. Familj: "Simbon" (Owes uttryck för att de bor på var sin sida av Atlanten och alltså får simma för att träffas) Berit Gullberg, teaterförläggare, sonen Alexander, svärdottern Maria och barnbarnen David, 5 och Stina, 1. Aktuell: Med jubileumsföreställningen Mr Boogieman som förlängs till hösten 2010. Kända låtar: Varm korv boogie, Ett litet rött paket, Loppan, Rumba i Engelska parken, Dagny.

Det är trångt och hög stämning kring signeringsbordet.