Intervju med Jan Eliasson


Jag kan definitivt rekommendera att man kontinuerligt går och mäter ögontrycket

— Att förebygga är viktigt i all verksamhet, hela mitt yrkesliv inom diplomatin har ju handlat om att förebygga. Detsamma gäller glaukom! Att förebygga genom att kontinuerligt undersöka ögontrycket!

Det säger den välkände och uppskattade diplomaten Jan Eliasson i en intervju exklusivt för Ögontrycket. Bakgrunden till Jan Eliassons engagemang är att både hans far och farfar drabbades av ögonsjukdomen glaukom i 65-årsåldern och blev i det närmaste helt blinda i 75-års ålder.

I slutet av september var Jan Eliasson huvudperson i SVT:s Här har du ditt liv -och vilket liv sen! Jan är arbetargrabben från stadsdelen Kålltorp i Göteborg som gjorde superkarriär som diplomat. Med en fil. mag. – examen vid Handelshögskolan i Göteborg i bagaget har han haft en rad uppdrag inom diplomatin. Medlaruppdrag i kriget mellan Iran och Irak på 80-talet, FN-ambassadör i New York, chef för Utrikesdepartementets politiska avdelning, utrikesminister i den socialdemokratiska regeringen bara för att nämna några uppdrag han hunnit med.

Såg sin pappa och farfar med sina förstoringsglas

I TV-programmet Antikrundan för något år sedan visade han också sin samling av förstoringsglas. Han berättar om bakgrunden till samlarintresset.

— Ja, jag såg ju både pappa och farfar med sina förstoringsglas när de hade drabbats av glaukom. Eller när pappa på slutet satt bara en halvmeter från TV-rutan för att försöka att hänga med i nyhetsprogrammen, säger Jan Eliasson och fortsätter att berätta:

— Det där hade jag i mig och det fanns därför starka skäl att kolla ögontrycket.
Under sin tjänstgöring som FN-ambassadör i New York gick han på en marknad och hittade en antikhandlare som sålde förstoringsglas. Här köpte han sitt första förstoringsglas och snart hade det blivit 8-10 stycken.

— Det här var 1988 och jag var 48 år. Jag tänkte att om jag skulle drabbas som min far och farfar skulle jag ha ett antal förstoringsglas utspridda i bostaden, så att det ständigt fanns ett till hands, och våningen var ju stor, säger Jan Eliasson och skrattar.

Idag består samlingen av ett 30-tal förstoringsglas som han inhandlat på sina resor världen över. För tre år sedan var de utställda på Nordiska museet. Men numera är de inte spridda i lägenheten i Stocksund.

— Nej min fru tyckte att glasen var alldeles för utspridda så numera är de samlade i en glasmonter, och det var den som visades i programmet Antikrundan.

Att förebygga är kolossalt viktigt

Men hur går det då med det förebyggande arbetet?
— Ja, även om jag tycker det är obehagligt, jag är känslig när någon kommer för nära mina ögon, så kontrollerar jag ögontrycket varje eller vartannat år hos min läkare sedan jag var i 50-årsåldern och hittills har jag inte drabbats av glaukom, säger Jan Eliasson innan han avslutar med ett råd ÖT:s läsare och alla som ligger i riskzonen för glaukom.

— Jag kan definitivt rekommendera att man kontinuerligt går och mäter ögontrycket, att förebygga är kolossalt viktigt. Att förebygga är viktigt i all verksamhet – det har jag ju ägnat mig åt i hela mitt yrkesverksamma liv. Och det gäller inte minst glaukom!

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet