Ny digital utrustning


Ny digital utrustning installeras hos optiker runt om i landet.

Genom utökat samarbete mellan optiker och ögonsjukvård, som gjorts möjligt genom en ny digital kamerautrustning som fotograferar ögonbotten, kan glaukom och andra ögonsjukdomar som till exempel ögonförändringar orsakade av diabetes och åldersförändringar i gula fläcken upptäckas i tid.

Synhälsoundersökningen hos optikern tar ca 40 minuter och omfattar undersökning av synfält och foto av ögonbotten, bestämning av synskärpan samt tryckmätning. Bildmaterialet tillsammans med övrig information skickas sedan digitalt till en ögonläkare för analys. Svaret kommer tillbaka till optikern inom 1-2 dagar. Vid tecken på sjukliga förändringar skriver ögonläkaren en remiss för vidare behandling till ögonsjukvården.

Den nya digitalutrustningen kan avlasta den redan belastade ögonvården genom att minska på antalet onödiga remisser. Ännu så länge finns utrustningen bara hos ett 50-tal optiker i landet men antalet förmodas öka. ÖgonTrycket ämnar återkomma till ämnet.

Källa: Pressinformation från Synhälsan den 17 december 2007

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet