AudioIndex

På Umeå stadsbibliotek pågår ett projekt med en talande handdator, som kan användas av synsvaga personer för att få information om talböcker på bibliotekshyllan. AudioIndex består av en liten läsare på fingret, en öronsnäcka och en handdator. När låntagaren för fingerläsaren över talboksryggen ger en syntetisk röst upplysningar om boken. Systemet finns ännu så länge endast i Umeå där det ska testas och utvärderas.

Källa: Vårt Län (Landstingets tidning i Västerbotten, juni 2006)

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet