Glaukomförbundets äldsta förening firade 40 årGlaukomföreningen Väst firade sina 40 år med att bjuda in alla sina medlemmar till en jubileumsfest med digert program. En lördag i mitten av oktober kom drygt 80 personer till Dalheimers Hus i Göteborg för att lyssna på föreningens historik och intressanta föredrag om glaukom. Dessutom bjöds det på mingel med bubbel, en god middag och fantastisk underhållning av åtta skönsjungande, goa gubbar.


I minglet syntes fr v Margareta Binz, Birgitta Malmberg Böhm, Marcelo Ayala, Roland Strömbäck och Heinz Böhm.

Sören Nilsson, föreningens ordförande, hälsade alla välkomna och överlämnade ordet till vice ordförande Roland Strömbäck som gjorde en tillbakablick över de 40 åren.


Roland Strömbäck gav en historisk tillbakablick över de 40 åren.

Lite historik
Föreningen grundades 1978 på initiativ av docent Tord Jerndal. Han var då verksam som biträdande överläkare på Sahlgrenska sjukhuset. Han ansåg att det behövdes en patientförening för de som har glaukom. Till det första mötet som hölls i maj 1979 kom 110 personer. Genom åren har det genomförts minst tre informationsmöten varje år i Göteborg. 2011 startade föreningen sin första intressegrupp Fyrbodal. 2014 tillkom Skaraborg och 2017 Sjuhärad med Alingsås.

Medlemsantalet har kretsat mellan 175 och 200 fram till 2010. I dag har Väst 520 medlemmar, det högsta antalet någonsin. Cirka 70 i varje intressegrupp och 300 i Göteborg med grannkommuner. Medlemmar finns i 43 av Västra Götalands 49 kommuner och i alla Hallands 6 kommuner utom Hylte.

Föreningen har haft fyra ordförande under åren; Gunnar Bohman (1979-89), Ingrid Svedling (1990-99), Kerstin Crafoord (2000-06) och Sören Nilsson (2007-).

Föreningen hette Glaukomföreningen i Göteborg fram till mars 2018 då de bytte namn till Väst eftersom föreningen numera omfattar hela Västra Götalands län.

Glaukom idag och i morgon
Till jubileet hade föreningen bjudit in två ögonläkare som man har mycket god kontakt med inom Västra Götalands ögonsjukvård.


Madeleine Zetterberg, professor, överläkare och t f verksamhetschef vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Mölndal föreläste om Glaukom; idag och i morgon. Hon berättade om olika hjälpmedel och metoder för diagnostik och behandling av glaukom.

Madeleine Zetterberg, professor, överläkare och t f verksamhetschef vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Mölndal och inledde på temat Glaukom; idag och i morgon. Madeleine tog bland annat upp olika hjälpmedel och metoder för diagnostik och behandling av glaukom. Till exempel kan ögontrycket mätas under 24 timmar med hjälp av ett sensorimplantat eller en kontaktlins med inbyggd sensor.

Hon berättade om olika mikroinvasiva tekniker, till exempel iStent som är ett 0,36 mm långt rör som inopereras i ögat och som minskar mängden vätska och stabiliserar ögontrycket. Angående framtidens glaukomsjukvård förutsåg Madeleine att vi får se mer av tryckmätning i hemmet, digital kommunikation, samarbete med andra aktörer (optiker?) och perifera utbudspunkter. Åhörarna fick också en presentation om inriktning och vad som är på gång inom ögonsjukvården i Göteborgsområdet.


En iStent som dränerar vätskan i ögat är bara 0,36 mm lång och syns knappt på fingertoppen.

Forskning om glaukom och ärftlighet
Marcelo Ayala, docent och överläkare vid Skaraborgs sjukhus och känd som förbundets "Fråga Doktorn" presenterade sin forskning om RNA-uttryck vid ensidigt exfoliativt glaukom. Pengar till forskningen har han bland annat fått som donation från en av Glaukomförbundets medlemmar.

Orsaken till glaukom är fortfarande okänd och det finns flera riskfaktorer för att få sjukdomen; ögontryck, exfoliationer och nära släktingar som har glaukom, så en möjlig orsak är genetisk. Hans slutsats om glaukom och ärftlighet är; 1) Ingen skillnad i genuttryck (RNA) hittades mellan ögonen med eller utan exfoliativt glaukom. 2) Exfoliation verkar vara en bilateral sjukdom, även om sjukdomen inte alltid är kliniskt närvarande. 3) Sannolikt kan lokala faktorer i FK påverka så att proteiner finns/inte finns.


Marcelo Ayalas slutsatser av sin forskning kring glaukom och ärftlighet.


Madeleine Zetterberg och Marcelo Ayala hjälptes åt att besvara åhörarnas frågor.

Uppvaktades
Under festen hyllades också föreningen för sina 40 år. Glaukomförbundets vice ordförande Anna Wikberg uppvaktade med tal och överlämnade en vacker klubba till ordförande Sören Nilsson. Mona Krieg, ordförande i Glaukomföreningen Östergötland, framförde gratulationer från sin och övriga landets glaukomföreningar.


Anna Wikberg, vice förbundsordförande uppvaktar med en ingraverad klubba till Västs ordförande Sören Nilsson.


Två damer som var med från början 1978, Gun-Britt Mossberg (t v) var ledamot i första styrelsen och Lissy Börjesson var en av de första medlemmarna.


Den goda middagen smakade bra efter en innehållsrik eftermiddag.

Jubileumsfesten avslutades med en god tvårätters middag vid vackert dukade bord. Under maten underhöll åtta goa gubbar av "Flottans män" med kända visor och sånger av bland annat Lasse Dahlquist och Evert Taube och publiken var inte sen att sjunga med i De´ ä´dans på Brännö brygga.

Åtta skönsjungande sjömän från den populära gruppen Flottans män såg till att stämningen var på topp under middagen.

Text & foto: Birgitta Fors                                           Oktober 2018

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet