Värmland

Medlemsträff på Residenset


Tisdag den 29 januari trotsade 38 medlemmar i Värmlands glaukomförening kyla och snö för att träffas på Residenset i Karlstad. Där serverades vi gott kaffe med smörgås och hembakad rulltårta medan en ur personalen presenterade de vackra lokalerna, dess historia och vilken verksamhet som bedrivs där nu. Vår ordförande Yngve Berg informerade om vårens planerade aktiviteter. Det blev sen god tid för trevlig samvaro och samtal innan vi fick besök av Brottsofferjouren, som inbjudits att föreläsa om Bedrägerier mot årsrika och hur man kan skydda sig.

De två representanterna, Maria Ahlen, stödjare och Anette Johansson, samordnare berättade att Brottsofferjouren är en ideell organisation som jobbar för bättre villkor för brottsoffer, anhöriga och vittnen. De ger också hjälp och stöd i kontakt med myndigheter. Bedrägerier via bank-ID ökar explosionsartat. Det sker oftast på vardagar och då mitt på dagen. Vi fick lyssna på ett inspelat samtal där någon försökte kapa ett konto för en äldre man. Bedragarna är uppfinningsrika och låter mycket trovärdiga, men i det här fallet lyckades man inte.

Brottsofferjouren finns på Drottninggatan 30 i Karlstad, e-post: info@varmland.boj.se och hemsida: www.varmland.boj.se

Margareta Aspman

Lyckat välkomstcafé för nya

Tisdagen den 6 november inbjöd styrelsen i Glaukomföreningen Värmland till ett välkomstcafé för nya medlemmar och anhöriga.

Vi var 14 personer som träffades under gemytliga förhållanden och fikade på Resurscenter i Karlstad. Kvällen blev mycket lyckad och alla delade med sig av sina erfarenheter och upplevelser av glaukomsjukdomen och nya bekantskaper knöts.

Planerna är nu att fortsätta bjuda in till glaukomcafé på andra orter i Värmland.

Ingrid Sällström, sekr.

Racken runt på medlemsresan

Årets medlemsresa gick i augusti till Rackstadmuseet i Arvika och Racken runt. Vi var 32 personer som välkomnades av vice ordförande Signe Persdotter. Väl framme vid Rackstadmuseet blev vi serverade kaffe och smörgås. Därefter gavs tillfälle att besöka museet.

Nöjda föreningsmedlemmar efter en god buffé på Gate Gästgifveri.

Rackstadmuseet (Haget) är Christian Erikssons föräldrahem som ligger i Taserud. Erik Olsson drev snickeri vid sidan av jordbruket. Hans söner Elis, Karl, Olof och Christian startade senare Bröderna Erikssons möbelverkstad. Christian utbildade sig till skulptör i Paris. Han behärskade alla de fyra viktigaste materialen, nämligen terrakotta, fajans, gips och brons. Han var en mycket drivande person inom konstnärslivet. Genom Christian Eriksson knöts många konstnärer till den koloni som bildades vid sjön Racken – Rackstadkolonin. Bakom hans skulpturer fanns ofta en verklig person. En av dem var Maja Fjaestad som stod modell för Christian när de möttes på Konstnärsförbundets skola i Stockholm.


Museichef Anna Skoglund vid Fritz Lindströms målning Elden på Rackstadmuseet.

Maja och Gustaf Fjaestad gifte sig och hyrde Christians atelje Oppstuhage i Arvika. Christian befann sig då i Frankrike och hade träffat sin blivande fru. Maja var textilkonstnär och öppnade Arvika Konsthantverk där unga moderna konstnärer kunde sälja sina alster. Butiken finns kvar än i dag. Maja och Gustaf byggde hus på Kampudden vid sjön Racken. I närheten av Rackstadmuseet ligger Nytomta, där Christians bror Olof bodde. 1993 invigdes där Vävstugan. Hit kan personer med intresse för vävning komma och väva. En stiftelse utser varje år en stipendiat som får tillgång till bostad med självhushållning och möjlighet att väva under sommaren.

Anna Skoglund guidade ute på Kampudden där vi gjorde ett längre
stopp under Rackenrundturen.

Sjön Racken är, förutom Rackenkonstnärernas hemvist, även Arvikas vattentäkt. Hit till sjön Racken lockades fler konstnärer att bosätta sig. Förutom Maja och Gustaf kom Våge Ahlbråten, Fritz Lindström, Tore Andersson, Jörgen Zetterquist med flera. Alf Hambe skrev sin berömda visa Kajsas udde här. Kajsa är i verkligheten Fritz Lindströms dotter. Efter en tur runt denna vackra sjö och intressant berättande av Hasse Andersson återvände vi till Rackstadmuseet, där Signe tackade Hasse och Anna för inspirerande och informativ guidning.

En god buffe väntade på Gate Gästgifveri. Innan hemresan informerade vår sekreterare Ingrid Sällström från förbundsstämman i Stockholm i april och från vårens samverkansmöte med ögonkliniken. Signe avslutade dagen med att tacka Lizzie Jansson som planerat vår resa. Mätta och nöjda förde bussen oss tillbaka till Karlstad.

Vid pennan: Irene Holmström Foto: Signe Persdotter   Augusti 2018

Konstrunda på Nya Wermlands-Tidningen

19 medlemmar från Värmlands glaukomförening fick möjlighet att komma på ett trevligt och stimulerande studiebesök på Nya Wermlandstidningen i Karlstad. Vi blev guidade runt i den vackra byggnaden.

Familjen Ander har investerat i högklassig konst genom åren. Ett motiv som gärna återkommer är vatten och båtar, vilket passar bra eftersom tidningshuset numera ligger vid Klarälven. Första tavlan som Gustav Ander köpte när tidningen började bära sig, var en målning av ett vattenfall. Det nya vackra tidningshuset invigdes 1996 och den storslagna entren präglas tydligt av vattentemat. Stora fiskar simmar i akvarier och glaskonstnären Kjell Engman har gjort ett tre våningar högt glasmonument med vattenfall. Tre skulpturer av Solveig Nyquists Flottaren är inköpta. Den största står utanför entren och två mindre inne i entrehallen.

Vi guidades genom hela huset och på alla väggar hänger tavlor. Många värmlandsmålare är representerade såsom Axel Törneman, Erling Ärlingson och Bengt Olsson men även våra stora nationella konstnärer finns med, till exempel Isac Grünewald, Nils von Dardel och Sven X:et Erixson. Det gick inte att se sig mätt på alla tavlor. Det kändes nästan högtidligt att stå inför dessa mästerverk. "Förstyrelserummet" var inrett med gamla möbler från Gustav Anders hem, medan det vackra Styrelserummet var betydligt modernare inrett.

Vi bjöds på en kopp kaffe medan guiden Anders berättade om NWTs historia. Han ville också veta vilka vi var, så då passade det bra att vår ordförande Yngve Berg gav en kort information från senaste förbundsstämman i Stockholm.

På vägen genom huset passerade vi redaktionen och där var morgondagens tidning i stort sett färdig. Som avslutning besökte vi tryckeriet, som nu låg tyst och ödsligt, men som om några timmar skulle vara i full aktivitet för att leverera runt 50 000 nya dagstidningar.

Text och foto: Ingrid Sällström                                                 April 2018

Apotekare föreläste om ”Ett liv i hälsa” på årsmötet

På vårt årsmöte den 20 mars föreläste leg. apotekare Karna Wisenius från sjukhusapoteket Vargen i Karlstad under rubriken "Ett liv i hälsa".

Enligt Karna Wisenius innebär detta ej enbart friskvård eftersom läkemedel är en del av ett liv i hälsa.

Det måste ställas höga krav på kontroll på biverkningar och dosering av all medicin som skrivs ut åt äldre personer, 75+. (Åldersgränsen är naturligtvis bara en siffra). Balansen mellan effekt och biverkningar skall harmoniera hos enskild patient och hållas under bevakning. All legitimerad sjukvårdspersonal arbetar säkert med det målet, men vi äldre patienter måste vara vaksamma på den egna kroppens reaktion och berätta för "vår” doktor. Att åldras innebär att kroppens olika organ kan fungera sämre, t ex kanske njurfunktionen avtagit och klarar inte att arbeta fullt ut. Måhända medicindosen måste minskas eller bytas ut.

Hon räknade upp en rad vanliga biverkningar som yrsel, muntorrhet, torra ögon, svullna ben, urinträngning, förstoppning, hosta, heshet, grapefruktskrock etc. Alla nickade instämmande.

Apoteket har numera tillgång till "Elektroniskt expertstöd" EES som ger svar på om du har :

  • Flera läkemedel med samma verkan.
  • Läkemedel som krockar med varandra.
  • Läkemedel som är olämpliga på grund av din ålder.
  • För hög dosering.

Om du får ett nytt läkemedel på recept är det lämpligt att be apoteket använda EES igen. Detta gäller endast receptförskriven medicin. Läkaren är som alltid den ansvarige men farmaceuten får genom EES en samlad bild av dina läkemedel och kan ge goda råd. Kanske doktorn behöver kontaktas.

Vid efterföljande frågestund anfördes de återkommande problemen med alltför liten text på bipacksedel, etikettplacering, dosförpackningar, konserveringsmedel etc. Droppstöd lär man få gratis på apoteket! Karna Wisenius avtackades med applåder och tulpaner.

Inga Tågmark-Nilsson                                         Mars 2018

Positiva möten på Seniormässan i Karlstad

Glaukomföreningen informerade om glaukom på News55 Seniorevent den 12-13 mars 2018 på Karlstad CCC, Congress Culture Center.

Styrelsen delade upp passen i montern. Här ses ordförande Yngve Berg och förra kassören Ingegärd Gustavsson.

Seniormässan invigdes med Harald Treutiger som konferencier. Den arrangerades i samarbete med de fyra stora pensionärsorganisationerna PRO, SPF Seniorerna, SKPF, RPG. Var och en fick redogöra för sin organisations viktigaste frågor inför 2018 års val. De var mycket eniga om vad som är det mest angelägna. Högst upp för alla var att få ordning på pensioner och pensionssystem. ”Alla ska kunna leva på sin pension”. Därefter prioriterades boende, vård och omsorg samt sjukvård. Gästföreläsare var chefredaktör Amelia Adamo och journalisten, författaren Marianne Rundström. De uppskattades båda av mässdeltagarna och bidrog till den positiva och gemytliga stämning som rådde. Ett trettiotal utställare var på plats.
Läs hela referatet av Inga Tågmark-Nilsson HÄR !

Intervju med Kerstin Edlund av Lizzie Janson, journalist
och medlem i glaukomföreningen. Artikeln publicerades i Värmlandsbygden 22 dec-17.

Fokus på ökad trygghet för glaukompatienter i Värmland

Överläkare Kerstin Edlund ingår i den grupp inom ögonsjukvården i Värmland som är ansvarig för glaukomvården. Den 14 november 2017 var hon inbjuden av Glaukomföreningen Värmland till en informationsträff på Patienthotellet.

Kerstin Edlund i fördjupande eftersamtal. Åhörarintresset för vad som är på gång inom ögonsjukvården i Värmland är stort. 

- Ett glaukomteam är under framväxande på Centralsjukhuset, förmedlade Kerstin Edlund som en god nyhet.

Glaukomföreningen Värmlands vice ordförande Signe Persdotter inledde sammankomsten med att varmt välkomna kvällens föreläsare och många åhörare. Föreningen samarbetar med länets ögonsjukvård och under hösten har föreningsstyrelsen hållit möten med verksamhetschefen för ögonsjukvården i Värmland, Lennart Sjöbom och överläkaren Kerstin Edlund som har sin ordinarie tjänst på Centralsjukhusets ögonklinik.

Frågan varför vissa människor får glaukom är hittills inte framforskat och klargjort.
- Nej, vi har ännu inte kommit fram till det, säger Kerstin Edlund, ansvarig för glaukomvården i Värmland som har bjudits in för att ge en avstämning angående dagens glaukomvård. Läs hela intervjun med Kerstin Edlund HÄR!

Föreläsning av Kerstin Edlund

Glaukomföreningen Värmland har sedan drygt två år samarbetat med verksamhetschefen för ögonsjukvården i länet, Lennart Sjöbom. Tillsammans med Lennart Sjöbom har de lagt fast en rutin med två arbetskonferenser per år. Men nu har det verkligen gått framåt, Kerstin Edlund är en av överläkarna som tar ett extra ansvar för glaukomsjukvården. I november 2017 föreläste hon på Patienthotellet i Karlstad om hur man tänker organisera arbetet med glaukompatienter inom Värmland. Läs hela referatet av Inga Tågmark Nilsson här!

Medlemsinformation

Medlemsuppgifter
För att förenkla och spara pengar kommer vi i möjlig utsträckning att övergå till att skicka information via e-post i stället för papperspost. Men vi kommer naturligtvis att fortsätta skicka med post till er som inte har e-postadress!

Meddela också om ni har ett mobilnummer, mobiltelefoner erbjuder ju möjligheter som fasta telefoner saknar. Även detta anmäls till någon i styrelsen, se nedan.

Apotekskontakt
Ibland kan det vara svårt att läsa texten på läkemedelsförpackningar eftersom den kan vara skriven med liten stil. Apoteken kan på begäran skriva ut texten med versaler.

När det gäller bipacksedeln kan man själv förstora texten genom att gå in på fass.se och skriva ut den från nätet. Om detta inte låter sig göras så kan apoteket hjälpa till med att skriva ut den med förstorad text.

Styrelse 2018

Yngve Berg, ordförande, tel 070-529 54 79
Signe Persdotter, vice ordförande, tel 070-699 49 93
Ingrid Sällström, sekreterare, tel 070-518 90 04
Göran Boström, kassör, tel 070-863 32 30
Margareta Aspman, suppleant, tel 070-447 15 62
Lizzie Jansson, suppleant, tel 070-718 84 81
Irene Holmström
, suppleant, tel 073-913 20 20

Nils Nyman, revisor, tel 070-658 11 46
Bengt Levander, revisorssuppleant, tel 054-52 21 59

Valberedning Åke Axelsson, tel 054-53 10 37

Presentation

Vi arrangerar årligen möten med föredrag av ögonläkare samt information om glaukom och behandlingsformer. Dessa möten är ”öppna möten” och annonseras i tidningarna.

Välkommen som medlem klicka på Bli medlem och fyll i formuläret så får du ett inbetalningskort med posten.

Kontakt i Värmland

varmland@glaukomforbundet.se

Yngve Berg, ordförande
tel 070-529 54 79

Postadress: c/o Yngve Berg,
Mamsell Dillners väg 15,
653 46 Karlstad 

Signe Persdotter, vice ordf
tel 070-699 49 93

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet