Stockholm

Höstens aktiviteter

Förhandsanmälan måste alltid göras till alla aktiviteter!

Det finns två sätt att anmäla deltagande: Till telefonsvararen på vår föreningstelefon 08-33 38 36 eller via föreningens e-postadress: stockholm@glaukomforbundet.se
Ange alltid namn, telefonnummer och vilken aktivitet det gäller!

JUBILEUMSFEST
– Glaukomföreningen i Stockholm 30 år

Onsdag 18 oktober

Det börjar på kyrktorget (inomhus) med mingel och tilltugg kl. 17.30.
Klockan 18.00 går vi in i den vackra kyrksalen, som konstnären Per Andersson gjorde på temat "Guds gröna ängar". Efter ett kort anförande av vår ordförande Kristina Lundgren berättar verksamhetschefen på S:t Eriks Ögonsjukhus Göran Kindåker om "Glaukomsektionen vid S:t Erik – nu och i framtiden".

Därefter kommer Monica och Carl-Axel Dominique att musicera på flygeln och den välljudande orgeln.

Vi söker medhjälpare till föreningens arbete!

Första tillfället är den 24-26 okt en eller ett par timmar.

Seniormässan 2017 pågår vid Älvsjömässan och vi från föreningen ska stå vid pendeltågsstationen och dela ut den lilla foldern "Att se är en självklarhet".

Vi vill sprida kunskap om glaukom och med förhoppningen att få fler medlemmar i vår förening. Visst ställer du upp!

Anmäl ditt intresse till stockholm@glaukomforbundet.se

Rekordpublik på Seniordagen i Kungsan!

Britt-Marie Leijonhufvud (t v) och Ulla Unge Forsberg ställer i ordning montern på mässan i Kungsträdgården.

Arrangörerna räknade till cirka 11 000 beökare på Seniordagen den 11 maj. Glaukomföreningen i Stockholm hade monter med informationsbord som Britt-Marie Leijonhufvud ansvarade för. Hon berättar: Det var en kylig dag fast till en början sken solen. Det var mycket folk hela dagen. 140 st tidningar av Ögontrycket och 90 broschyrer "Vad är glaukom?" fick nya läsare. Drygt 100 st av fickfoldern "Att se är en självklarhet" delades ut och allt godis tog slut. Rollupen är mycket bra som faktaunderlag. Många stannade och läste och ville ha mer information, vilket dom naturligtvis fick. Texten är stor och det är mycket lätt att pedagogiskt förklara vad som händer när synfältet minskar.
Vi delade också ut det gula Bli Medlem-bladet och Stockholms egen informationsfolder. Det var en mycket rolig och givande dag!

Författarresa med Elsie Johansson

Anna Wikberg och Kristina Lundgren får varsin bok signerad av Elsie Johansson.

I början av april genomförde glaukomföreningen en endagstur med Viking Lines båt Rosella från Kapellskär. Utöver lunchbuffé fick vi lyssna till författarinnan Elsie Johansson. Hon presenterade den självbiografiska berättelsen Riktiga Elsie. I minnet bär vi med oss hennes lågmälda men intensiva berättelse.

Vi arrangerade också en träff för de 30 medlemmar som deltog i resan där aktuella frågor i föreningen diskuterades. 


Ordförande Kristina Lundgren informerade om aktuella frågor.

Årsstämma med optikerföreläsning

Att detta år, 2017, är spännande och viktigt berättade vår ordförande Kristina Lundgren när hon inledde föreningens årsmöte den 30 mars. Vi har funnits till i 30 år. Det egentliga firandet kommer att ske i oktober. Styrelsen omvaldes och medlemsavgiftens storlek står fast. Ordförande för mötet var Lars Steen.

Efter ett välsmakande kaffe föreläste Isak Malmström och Camilla Holmström från optikerfirman Spacesavers utifrån temat Optikern – den nya ögonspecialisten. Genom ett informativt bildspel fick de oss att förstå att optikerna genom sin nyvunna kunskap är ett bra alternativ till den hårt ansträngda ögonsjukvården när det gäller de första undersökande diagnoserna.

Kristina Lundgen tackar optikerna Isak Malmström och Camilla Holmström.

Världsglaukomveckan 2017

Stort intresse för Enping Chens glaukomföreläsning

 

Glaukomföreningen i Stockholm genomförde ett, numera årligt återkommande, informationsmöte på Conference Birger Jarl i samarbete med S:t Eriks Ögonsjukhus. Docent Enping Chens föreläsning om Glaukom, utmaningar och utveckling inom glaukomsjukvården lockade omkring 250 åhörare. Enping Chen berättade till sina mycket informativa bilder om hur glaukom yttrar sig, om synfältsbortfall, synundersökningar, hur man tar ögondroppar med mera. När tid gavs för frågor var det många som ville veta mera om exempelvis ärftlighet, forskning och om glaukom kan påverka andra sjukdomar som man har.

Därefter berättade Anna Wikberg, vice ordförande i föreningens styrelse, om hur det var när hon fick sin diagnos och hur det påverkat hennes liv sedan dess.

Det var mycket nöjda deltagare, som dessutom inbjöds som medlemmar till föreningen av ordförande Kristina Lundgren. Hon inbjöd även till årsmötet 30 mars, författarresa och två samtalsträffar.
Foto: Birgitta Fors

Presentation av styrelsen 2017:

Kristina Lundgren, ordförande
Christer Ekman, kassör
Britt-Marie Leijonhufvud, sekreterare
Anna Wikberg, ledamot
Roger Blomberg, ledamot
Rachel Norborg-Jerkeby, ledamot
Per Ackeberg, suppleant

Glaukomföreningen i Stockholm bildades 1986 på initiativ av två ögonläkare, då verksamma vid Huddinge sjukhus.

  • Vi är till för dig som har Glaukom eller som har anhörig med denna ögonsjukdom i Stockholmsregionen.
  • Två gånger per år håller vi informationsmöten, där läkare och andra kunniga personer håller föredrag om Glaukom och om ämnen inom angränsande områden. En liten grupp ögonläkare samarbetar med föreningen, bl.a. om val av ämnen för informationsmötena.
  • Vi träffas i samtalsgrupper, över en kopp kaffe, för att byta erfarenheter och knyta kontakter.
  • Du får förbundstidningen ÖgonTrycket i Din brevlåda fyra gånger per år.
  • Årsavgiften är 200 kr, familjemedlem betalar 50 kr.
  • Vill Du bli medlem, klicka på länken Bli medlem och fyll i formuläret så får du ett inbetalningskort med posten.

Kontakt i Stockholm

Britt-Marie Leijonhufvud

Hej, jag är sekreterare i Glaukom-föreningen i Stockholm och ansvarar för e-posten och information till nya medlemmar. Jag har glaukom sedan 10 år tillbaka. Välkommen att kontakta oss! Du når oss via e-post stockholm@glaukomforbundet.se

Kristina Lundgren, ordf,
tel 08-580 383 77 eller mobil 0708-23 10 34

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet