Stockholm

Välkommen till Samtalsträff!

Måndag 23 april kl 17.30, Sophiahemmet ingång C

Träffen hålls i Oscarssalen som ligger direkt bakom huvudbyggnaden, rakt fram i ingång C. Dr Helena Svedberg och dr Mario-Alexander Economou svarar på våra frågor. Föreningen bjuder på kaffe och kaka.

Anmälan senast tisdag den 17 april till vår föreningstelefon 08-33 38 36 eller via föreningens e-postadress: stockholm@glaukomforbundet.se Uppge namn och telefonnummer och vilken aktivitet det gäller.

Föreningen firade de 30 åren med Jubileumsfest

Ett 100-tal medlemmar och speciellt inbjudna kom till 30-årsjubiléet i Immanuelskyrkan den 18 oktober. Här bjöds på allt från snittar och förfriskningar till föredrag av verksamhetschefen på S:t Eriks ögonsjukhus – en nära samarbetspartner till glaukomföreningen. Allt toppat med en pianokonsert av Carl-Axel och Monica Dominique.

Kristina Lundgren, ordförande i glaukomföreningen hälsade välkommen och betonade hur viktigt samarbetet mellan glaukomföreningen och ögonläkarna har varit, inte minst på S:t Eriks ögonsjukhus.

Föreningen bildades på Huddinge sjukhus 1987 på initiativ av bland andra ögonläkarna Birgitta Calissendorff och Per-Arne Granström.

Lars Steen, ordförande i Svenska Glaukomförbundet, uppvaktade glaukom-föreningen med en ordförandeklubba.Ett inspirerande anförande hölls av Göran Kindåker, verksamhetschef vid S:t Eriks ögonsjukhus. Han talade om Glaukomsektionen vid S:t Erik – nu och i framtiden.

 Kvällen avslutades med en mycket uppskattad pianokonsert av Monica och Carl-Axel Dominique.

Foto: Birgitta Fors och Örjan Andersson

Rekordpublik på Seniordagen i Kungsan!

Britt-Marie Leijonhufvud (t v) och Ulla Unge Forsberg ställer i ordning montern på mässan i Kungsträdgården.

Arrangörerna räknade till cirka 11 000 beökare på Seniordagen den 11 maj. Glaukomföreningen i Stockholm hade monter med informationsbord som Britt-Marie Leijonhufvud ansvarade för. Hon berättar: Det var en kylig dag fast till en början sken solen. Det var mycket folk hela dagen. 140 st tidningar av Ögontrycket och 90 broschyrer "Vad är glaukom?" fick nya läsare. Drygt 100 st av fickfoldern "Att se är en självklarhet" delades ut och allt godis tog slut. Rollupen är mycket bra som faktaunderlag. Många stannade och läste och ville ha mer information, vilket dom naturligtvis fick. Texten är stor och det är mycket lätt att pedagogiskt förklara vad som händer när synfältet minskar.
Vi delade också ut det gula Bli Medlem-bladet och Stockholms egen informationsfolder. Det var en mycket rolig och givande dag!

Författarresa med Elsie Johansson

Anna Wikberg och Kristina Lundgren får varsin bok signerad av Elsie Johansson.

I början av april genomförde glaukomföreningen en endagstur med Viking Lines båt Rosella från Kapellskär. Utöver lunchbuffé fick vi lyssna till författarinnan Elsie Johansson. Hon presenterade den självbiografiska berättelsen Riktiga Elsie. I minnet bär vi med oss hennes lågmälda men intensiva berättelse.

Vi arrangerade också en träff för de 30 medlemmar som deltog i resan där aktuella frågor i föreningen diskuterades. 


Ordförande Kristina Lundgren informerade om aktuella frågor.

Årsstämma med optikerföreläsning

Att detta år, 2017, är spännande och viktigt berättade vår ordförande Kristina Lundgren när hon inledde föreningens årsmöte den 30 mars. Vi har funnits till i 30 år. Det egentliga firandet kommer att ske i oktober. Styrelsen omvaldes och medlemsavgiftens storlek står fast. Ordförande för mötet var Lars Steen.

Efter ett välsmakande kaffe föreläste Isak Malmström och Camilla Holmström från optikerfirman Spacesavers utifrån temat Optikern – den nya ögonspecialisten. Genom ett informativt bildspel fick de oss att förstå att optikerna genom sin nyvunna kunskap är ett bra alternativ till den hårt ansträngda ögonsjukvården när det gäller de första undersökande diagnoserna.

Kristina Lundgen tackar optikerna Isak Malmström och Camilla Holmström.

Förhandsanmälan måste alltid göras till alla aktiviteter!

Det finns två sätt att anmäla deltagande: Till telefonsvararen på vår föreningstelefon 08-33 38 36 eller via föreningens e-postadress: stockholm@glaukomforbundet.se
Ange alltid namn, telefonnummer och vilken aktivitet det gäller!

Vi söker medhjälpare till föreningens arbete!

Vi vill sprida kunskap om glaukom och med förhoppningen att få fler medlemmar i vår förening. Visst ställer du upp!

Anmäl ditt intresse till stockholm@glaukomforbundet.se

Presentation av styrelsen 2017:

Kristina Lundgren, ordförande
Christer Ekman, kassör
Britt-Marie Leijonhufvud, sekreterare
Anna Wikberg, ledamot
Roger Blomberg, ledamot
Rachel Norborg-Jerkeby, ledamot
Per Ackeberg, suppleant

Glaukomföreningen i Stockholm bildades 1986 på initiativ av två ögonläkare, då verksamma vid Huddinge sjukhus.

  • Vi är till för dig som har Glaukom eller som har anhörig med denna ögonsjukdom i Stockholmsregionen.
  • Två gånger per år håller vi informationsmöten, där läkare och andra kunniga personer håller föredrag om Glaukom och om ämnen inom angränsande områden. En liten grupp ögonläkare samarbetar med föreningen, bl.a. om val av ämnen för informationsmötena.
  • Vi träffas i samtalsgrupper, över en kopp kaffe, för att byta erfarenheter och knyta kontakter.
  • Du får förbundstidningen ÖgonTrycket i Din brevlåda fyra gånger per år.
  • Årsavgiften är 200 kr, familjemedlem betalar 50 kr.
  • Vill Du bli medlem, klicka på länken Bli medlem och fyll i formuläret så får du ett inbetalningskort med posten.

Kalender

23 april 17:30-19:30
Samtalsträff 23 april Sophiahemmet

Kontakt i Stockholm

Britt-Marie Leijonhufvud

Hej, jag är sekreterare i Glaukom-föreningen i Stockholm och ansvarar för e-posten och information till nya medlemmar. Jag har glaukom sedan 10 år tillbaka. Välkommen att kontakta oss! Du når oss via e-post stockholm@glaukomforbundet.se

Kristina Lundgren, ordf,
tel 08-580 383 77 eller mobil 0708-23 10 34

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet