Sörmland

Information om synhjälpmedel i Nyköping

 

Den 24 oktober 2016 hölls ett öppet möte i Tennishallens Restaurang i Nyköping. Ordförande öppnade mötet och hälsade alla välkomna, speciellt Åsa Lodin från Iris Hjälpmedel som var inbjuden för att visa synhjälpmedel.

Åsa framförde sitt föredrag på ett mycket trevligt och pedagogiskt sätt. Vi fick följa en äldre, gravt synskadad man (påhittad) under en dag, vilka svårigheter han har och hur det går att lösa dem med de olika hjälpmedlen som finns, bland annat talande klockor, både arm- och väckarklockor, medicinburkar som märks med etiketter för ljudinspelning. De är även bra att märka kryddburkar med, en almanacka med stora siffror, tjocka blad och streck.

Detta är ett axplock av det sortiment som finns. Inskrivna personer vid syncentralen kan få ekonomisk hjälp där om behov finns. Mötet avslutades med gott kaffe och bulle.

Text: Christina Andersson
Foto: Birgitta Hedin

 

Presentation av föreningen

När Svenska Glaukomförbundet bildades 1999 var en av dess första uppgifter att starta glaukomföreningar ute i landet. I Stockholm och Göteborg fanns ju föreningar sedan tidigare men en av de föreningar som bildades först var den i Sörmland. En interimsstyrelse utsågs våren 2000 och sedan bildades föreningen, med säte i Katrineholm, formellt i oktober samma år. Vid utgången av 2001 var antalet medlemmar 48, 2013 är det 80.

Syftet med föreningen är främst att öka glaukomikers kunskap om sin sjukdom, att sprida information om glaukom bland allmänheten, främja bra samarbete med sjukvården och uppmuntra forskning. Detta försöker vi uppnå genom att anordna informationsträffar för medlemmar och allmänhet med glaukomläkare och andra som föreläsare, arrangera samtalsgrupper där glaukomiker får träffas och samtala om sina erfarenheter och upplevelser, medverka vid ögonmottagningarnas utbildningar för nydiagnosticerade patienter, delta i handikappdagar och syncentralens brukarråd, skriva insändare i lokalpress och uppvakta politiker mm.

Vill du vara med? Klicka här på länken Bli medlem och fyll i formuläret så kommer ett inbetalningskort med posten. Du behöver inte bo i Sörmland för att vara medlem!

Varmt välkommen som medlem! 

Kontakt i Sörmland

Kontakta ordförande Birgitta Hedin, Trosa, tel 070-342 00 83
eller via e-post sormland@glaukomforbundet.se om du vill veta mer.

Kassör Dan Granström, Nyköping, tel 070-245 68 46

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom. Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet