Dalarna södra

Bra respons på Seniormässan i Borlänge

Fr v Jenny Hermansson, ögonsjuksköterska Siljanshälsan, Barbro Weman Bölling, ordförande Dalarna norra och Anne-Marie Thulin, ordförande Dalarna södra.

Den 15 november 2016 informerade glaukomföreningarna Dalarna Norra och Dalarna Södra om glaukom på Senior- och pensionärsmässan på Quality Hotel Galaxen. Montern delades med Siljanshälsan som är en privat ögonmottagning i Rättvik och det var många besökare som fick ny kunskap om glaukom och material att läsa.

Mässan, som lockade cirka 500 besökare, vände sig till alla 55+, seniorer och pensionärer att få information, vägledning och inspiration kring utbudet av marknadens tjänster, produkter och möjligheter. Dagen är fylldes med intressanta upplevelser från företag, organisationer och myndigheter kring allt från hjälpmedel, boende, vård till resor, hälsa, välbefinnande, juridik m m. Medverkade gjorde bland andra Lennie Norman och Artur Ringart.


Välbesökt årsmöte i Borlänge

– Både ni och vi har allt att vinna på en glaukomförening här i södra Dalarna.

Så sa Björn Lindström, blivande ögonläkare vid Falu lasarett, med ett par år kvar till sin legitimation. Han hade bjudits in att berätta om glaukom i anslutning till årsmötet som Glaukomföreningen Dalarna Södra höll igår, den 21 mars, i Borlänge. Mötet var ovanligt välbesökt och inte mindre än 39 personer kunde räknas på närvarolistan, dock inte alla medlemmar. Ännu.

Björn Lindström berättade på ett mycket pedagogiskt sätt om glaukom, om sjukdomen, om behandlingsformer, om forskningen.
– Föreningen ska få ett tips av mig, sa han bland annat.
– Ta kontakt med alla optiker i ert område och kolla vem av dem som har utrustning för synfältsmätningar. Och berätta det för era medlemmar. Det skulle underlätta för både patienter och vården att fler på så sätt kan få sin syn undersökt hos optikern.

Han gav också flera tips till glaukomikerna:
– Be om receptförnyelse vid sista uttaget på apoteket. Så slipper ni vänta. Och om ni har många olika sorters droppar, så kolla med läkaren vid nästa besök om ni kan få nån av de kombinationsdroppar som finns. Därmed skulle ni i bästa fall kunna slippa droppa så ofta och slipper utsätta ögat för de mer konserveringsmedel än nödvändigt.

Vid själva årsmötet valdes den sittande interimsstyrelsen om som ordinarie. Det har funnits en glaukomförening tidigare, för hela Dalarna. Den bildades för ett femtontal år sedan men har varit vilande i flera år. Först i fjol väcktes den upp ur sin dvala, då med södra Dalarna som ansvarsområde. Det jobb som interimsstyrelsen, som tillsattes i höstas, har gjort ska den ha all heder av!


Styrelsen i Glaukomföreningen Dalarna södra. Sittande: Ordförande Anne-Marie Thulin. Stående från vänster: Vivianne Rosén (ordinarie), Nils Lundström (ordinarie), Tauno Heikkinen (suppleant) och Barbro Zetterström (ordinarie). På bilden saknas Anita Holmberg (suppleant).

Text och foto: Ingrid Sjökvist

 

Kontakt i Dalarna södra

Anne-Marie Thulin, ordförande
tel 070-516 21 05, e-post
dalarnasodra@glaukomforbundet.se

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom. Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet