Dalarna norra

Lyckad kampanj på Mora lasarett

I mitten av januari genomförde glaukomföreningen en informations-kampanj i entrén till Mora lasarett. Vi hade i förväg pratat med ansvariga för receptionen på sjukhuset och de tyckte vår idé var god och föreslog en måndag, bästa dagen om man vill träffa så många människor som möjligt. 

Sonja Pers i samtal med en av de intresserade förbipasserande. 

Undertecknad och Sonja Pers från föreningens styrelse tog oss dit en måndag morgon, rullade upp vår roll-up intill ett bord vi fått låna, lade ut vårt informationsmaterial och stannade förbipasserande för att prata om glaukom. Många var väldigt intresserade. Om vi fick fler medlemmar är väl inte helt klart, men säkert fick vi fler att förstå vikten av att undersöka synen.

Text och foto: Ingrid Sjökvist

Mycket prat om glaukom på seniormässan i Falun

 

Informerade om glaukom på Sextio+mässan i Falun gjorde fr v Anita Holmgren och Anne-Marie Thulin från glaukomföreningen Dalarna södra och Barbro Bölling från Dalarna norra samt Ania Högberg. Foto: Privat 

I slutet av oktober hölls seniormässan Sextio+ i Falun. På plats fanns båda glaukomföreningarna i Dalarna, både norra och södra.
– Mässan var mer utbyggd i år än i fjol, med massor av roliga saker, makeup och hårvård och kläder med mera, konstaterar Barbro Bölling från glaukomföreningen Dalarna Norra.
– Och det kändes som om det var mycket mer folk där. Vår monter fanns mitt emot Specsavers och det var bra. Vi delade ut prover och infor-merade besökare som passerade oss. Jag kände mig nästan som en papegoja när jag kom hem. Men det viktiga är ju att vi fick ut budskapet, att glaukom är en lömsk sjukdom och att det gäller att ta vara på möjligheten att kolla sin syn.                                  Okt 2018

Årsmöte med besök av optiker

Den 5 april 2018 höll glaukomföreningen sitt årsmöte. Ett tjugotal medlemmar tog sig till Andreasgården i Mora trots ishalkan. Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar summerade vi och berättade om resultatet av den enkät som vi genomfört bland medlemmarna tidigare i år, bland annat inspirerade av Glaukomföreningen Norrbotten.

Vår enkät visar att ögonsjukvården i norra Dalarna sköter sig rätt bra. De flesta patienter får både tryck och synfält undersökt med hyggligt återkommande intervaller. Av enkäten framgår även att våra medlemmar gärna vill att vi ordnar en glaukomskola, vilket ögonsjukvården i Mora är med på att samarbeta kring. Vi jobbar således vidare på att försöka hitta rätt former för en sådan.

Vi hade också bjudit in en särskild gäst till mötet, Kerstin Kosunen, optiker vid Specsavers i Mora. Hon berättade om optikernas roll i ögonsjukvården, hur mycket de kan se och upptäcka i ögat. Kanske långt innan både läkare och ögonsjuk-sköterskor har kontaktats. En resurs väl värd att värna om!

Till styrelse för 2018 valde årsmötet: Anne-Marie Berglund, Barbro Bölling, Åsa Holvall, Kristina Frost, Sonja Pers, Ingrid Sjökvist och Willy Nygårdhs.

Ingrid Sjökvist

Styrelse 2018

Barbro Wehman Bölling, Mora, ledamot
Willy Nygårds
, Malung, kassör
Anne-Marie Berglund, Mora
Ingrid Sjökvist, Vikarbyn, ledamot
Åsa Holvall Carlerud, Mora, suppleant
Kristina Frost
Sonja Pers

Ögonläkare Göran Hermansson hälsar oss välkomna till hans ögonmottagning i Rättvik, mer information HÄR.

Kontakt i Dalarna norra

Ingrid Sjökvist
tel 070-542 42 07
e-post
dalarnanorra@glaukomforbundet.se

Postadress: c/o Ingrid Sjökvist, Karlbergastigen 10, 15156 Södertälje 

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet